KRISEHJELP: Ukrainas midlertidige president Oleksandr Turtsjynov, statsminister Arsenij Jatsenjuk, generalsekretær Thorbjørn Jagland og utenriksministeren i Østerrike, Sebastian Kurz, hadde møpter i Kiev mandag. Foto: AFP / Scanpix / Statsministerens kontor i Ukraina / ANDREW KRAVCHENKO
KRISEHJELP: Ukrainas midlertidige president Oleksandr Turtsjynov, statsminister Arsenij Jatsenjuk, generalsekretær Thorbjørn Jagland og utenriksministeren i Østerrike, Sebastian Kurz, hadde møpter i Kiev mandag. Foto: AFP / Scanpix / Statsministerens kontor i Ukraina / ANDREW KRAVCHENKOVis mer

Jagland med krisehjelp til Ukraina

Thorbjørn Jagland, generalsekretæren i Europarådet, er i Kiev for å hjelpe Ukraina videre med omfattende politiske reformer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Sammen med Østerrikes utenriksminister, Sebastian Kurz, har Jagland møtt Ukrainas midlertidige president, Oleksandr Turtsjynov, og statsminister, Arsenij Jatsenjuk. Ukraina står midt i den verste politiske krisa etter at landet ble uavhengig i 1991, med tusenvis av russiske soldater på Krim-halvøya, helt sør i landet, hvor det russisk-talende flertallet vil løsrive seg og bli en del av Russland. Jagland og Kurtz har også møtt de ulike gruppene som har holdt til på Maidan-plassen under urolighetene.

Uavhengige institusjoner
- Vi har gått bredt inn i Ukraina og arbeidet der allerede i to år. Mye arbeid er gjort, men en del gjenstår og vi spisser nå Europarådets innsats, sier Jagland på telefon til Dagbladet.

- Det som har ført til revolusjonen i Ukraina er mangelen på maktfordeling og mangelen på et uavhengig rettsvesen, påtalemakt og politi.

Både Ukraina og Russland er medlem av Europarådet, og derfor har Europarådet en rett til å følge med i om de to landene følger forpliktelsene de har etter konvensjonene. Dette gjelder for eksempel beskyttelse av nasjonale minoriteter, både på Krim og i hele Ukraina, og dette gjelder ikke bare russere, understreker generalsekretæren. Europarådet skal få utplassert eksperter som skal overvåke om de holder rammekonvensjonen om minoriteter.

Etterforske

- Og så skal vi være med på å etterforske hva som skjedde i forbindelse med demonstrasjonene på Maidan-plassen. Vi skal opprette et panel som skal gi råd og se hvordan man etterforsker det som skjedde. Et av problemene i Ukraina er manglende tillit til politiet, påtalemakta og rettsvesenet, sier Jagland.

Jagland har også utnevnt en egen utsending som skal arbeide med presidenten i nasjonalforsamlinga i Ukraina, som nå har vært der i ei uke. Han skal arbeide med reformer av grunnloven og med ny lovgiving.

- De trenger råd fra oss i disse spørsmålene, sier Jagland.

Lovarbeid

Europarådet har allerede et kontor i Kiev med et trettitalls medarbeidere, som arbeider med reformer på bredt grunnlag. De arbeider med en ny lov om straffeprosess til erstatning for den gamle loven som tidligere statsminister Julia Timosjenko ble dømt under. De arbeider med en ny lov om påtalemakta, og de arbeider med en ny lov om et slags økokrim som kan bekjempe den omfattende korrupsjonen i landet.

- Det er alt dette som førte til revolusjonen. De har hatt lover fra kommunisttida og et rettsapparat som var styrt av de som satt med makta, sier Thorbjørn Jagland.