Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jagland med romfolk-refs til Arbeiderpartiet

Thorbjørn Jagland mener norske politikere driver med «skremselspropaganda» om romfolket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): Da Thorbjørn Jagland besøkte Arendal torsdag for holde en tale om menneskerettighetenes kår i Europa, ga han det politiske Norge det glatte lag - inkludert partiet han en gang ledet, Arbeiderpartiet.

Jagland, som i dag er generalsekretær i Europarådet, advarte i talen mot en glidning der ekstreme ytringer gradvis får lov til å framstå som normale.

Men problemet er ikke bare at ekstreme krefter får slippe til i ordskiftet, mener Jagland.

- Også de vanlige, norske partiene må bli mer faktaorientere, sa han i talen.

- Hvilke overdrivelser har vi ikke sett om romfolket, om hva disse tiggerne skulle føre med seg om de kom til Norge? Hvilke overdrivelser ser vi ikke om innvandring, fortsatte han.  

Refser sine egne Overfor Dagbladet gjør den tidligere Ap-statsministeren det klart at han inkluderer Ap i sin kritikk. 

- Jeg tror alle politiske partier kunne tatt mye mer ansvar for den diskusjonen, og basert seg mye mer på fakta, og dessuten fått fram hvilke virkelighet de kommer fra, svarer han på spørsmål om hvordan Ap har skjøttet seg i romfolk-debatten. 

- Man bør diskutere denne problemstillingen på et noenlunde solid faktagrunnlag, og ikke bruke dette som skremeselspropaganda og til politiske formål, slik man har sett ikke bare i Norge, men i en lang rekke andre land, utdyper Jagland. 

Han frykter at skremselspropaganda og overdrivelser skal lede til nedsettende generaliseringer om hele folkegrupper.

- Det er denne glideflukten som lett og veldig ofte kan føre til vold, sier han. 

Han kritiserte også den sittende rødgrønne regjeringen: Sammenlignet med mengden innvandrere Sverige har tatt imot som følge av krigene i Syria og Irak, gjør Norge «svært lite», mener generalsekretæren.    

Refser politiet Politiet i Oslo har slått fast at det var «2000 tiggende rumenere» i hovedstaden i fjor sommer, og varslet i vår en solid økning denne sommeren - en økning som også politiet nå har erkjent aldri ble en realitet. Flere, blant andre Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon, har kritisert politiet for å fare med overdrevne tall. Også Jagland er kritisk.

REFSER: Generalsekretær Thorbjørn Jagland i Europarådet etterlyser mer faktaorienterte politikere. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagblade
REFSER: Generalsekretær Thorbjørn Jagland i Europarådet etterlyser mer faktaorienterte politikere. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagblade Vis mer

- Politiet er blant dem som kom med anslag over hvor mange romfolk som kommer til Norge, tydeligvis uten at de hadde et skikkelig faktagrunnlag for det, sier Jagland.

I en e-post til Dagbladet har visepolitimester i Oslo Sveinung Sponheim gitt følgende kommentar:

- Oslo politidistrikt hadde informasjon og opplysninger om, også fra de tilreisende selv, som underbygget at mange var på vei til Oslo, og at et betydelig større antall tilreisende tiggere ville komme til Oslo i år enn tidligere. Vi tok høyde for det i vårt arbeid. Imidlertid har det seg vist å ikke bli en realitet at så mange har slått seg til i Oslo.

Dagbladet har vært i kontakt med Arbeiderpartiets pressevakt, som foreløpig avstår fra å kommentere saken.
 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media