Jagland mekler i kokain-krig

Norge og Spania har fått i oppdrag å arrangere et møte mellom den columbianske regjeringen og geriljaen før sommeren. Det er første gang begge parter har henvendt seg til andre land for å få til et slikt møte. Norge har sagt ja til henvendelsen, sier utenriksminister Torbjørn Jagland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jagland forteller at Norge fikk en henvendelse fra både den columbianske regjeringen og geriljen i påsken, og at Norge har sagt seg villig til å arrangere et slikt møte som vil ha stor betydning for fredsprosessen i landet. Møte skal holdes inne i Columbias jungel, og man vil diskutere hvordan kokain og marihuana kan erstattes med annen virksomhet. Jagland kommer høyst sannsynlig til å være med på møtet, men restene av planenen er foreløpig på diskusjonsplanet. En av grunnene til at Columbia har henvendt seg til Norge er erfaringen fra norsk hjelp til fredsprosessen i Guatemala. I USA går den politiske diskusjonen høyt om de rundt 16 milliarder kroner som Representantenes hus har sagt ja til å gi den columbianske regjeringen i bekjempelsen av kokaindyrkingen og smugling til USA.

Utenriksminister Jagland er i USA for å ha samtaler med blant andre Madeleine Albright. Han har også deltatt i åpningen av en utstilling om norske innvandrere til New York på Ellis Island og en stor viking-utstilling i Washington. I dag er han på lunsj i hos president Bill Clinton i Det hvite hus sammen med det norske kongeparet, den 101 år gamle Helge Ingstad og kongelige fra Danmark og Sverige.

atn@dagbladet.no