Jagland mener muren bør rives eller flyttes

Både utenriksminister Jan Petersen (H) og utenrikskomiteens leder Thorbjørn Jagland (Ap) er tilfreds med kjennelsen fra Haag-domstolen om at delingsmuren er i strid med folkeretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er overhodet ikke overrasket over at domstolen kom fram til denne konklusjonen. Den fastslår at muren er folkerettsstridig, noe som er i overensstemmelse med det regjeringen har ment i lang tid, sier Jan Petersen til NTB.

Også leder av Stortingets utenrikskomité, Thorbjørn Jagland, understreker at kjennelsen er helt i tråd med det han hele tiden har ment, og det som også har vært regjeringens syn, nemlig at muren er i strid med folkeretten.

Både den nåværende og den forhenværende utenriksministeren er enige om at muren enten bør rives eller flyttes. Jagland mener det er svært lite hensiktsmessig å ha en mur mellom Israel og de palestinske områdene.

- Dette er et samfunn som er så vevet sammen, at det blir uholdbart å dele det på denne måten, sier Jagland.

- Etter vårt syn bør muren slik den nå står, rives. Hvis Israel vil ha en mur, må den bygges på israelsk grunn, sier Petersen.

Den internasjonale domstolens kjennelse er rådgivende, og Israel har gjort det klart at de ikke akter å rette seg etter kravene. Utenriksminister Jan Petersen sier dette ikke var overraskende, men like fullt skuffende.

- Vi har jo sett hvordan det går med land som setter seg på siden av folkeretten. Det går dårlig, legger Thorbjørn Jagland til. Han mener Israel vil tjene mye på å holde seg til folkeretten, fordi de da vil stå moralsk mye sterkere i kampen mot terror.

Også Det hvite hus avfeier kjennelsen og mener domstolen ikke er det rette forum til å løse det som er et politisk problem. Talsmann Scott McClellan sier problemet bør løses gjennom veikartet for fred.

- Jeg er ikke overrasket over dette heller, men jeg er helt uenig, sier utenriksminister Petersen.

- Det er helt riktig at man bør følge veikartet for fred, men muren som bygges er et viktig hinder for å kunne følge veikartet. USA burde derfor satt ned foten for lenge siden, mener Jagland.

Han mener ikke kjennelsen fra Haag-domstolen umiddelbart vil få noe å si for situasjonen i Midtøsten, men at den utgjør en viktig støtte til opposisjonen i Israel.

- Sånn sett er det en viktig kjennelse, konkluderer Jagland.

Den palestinske regjeringen har i dag uttalt at dommen er historisk for det palestinske folket, og at de vil forsøke å få FN til å innføre straffesanksjoner overfor Israel. Det mener Norges utenriksminister er urealistisk å håpe på.

- Det må i så fall til et vedtak i FNs sikkerhetsråd, men det vil det legges ned veto mot, sier Jan Petersen.

- Delingsmuren i Israel vil ramme minst 200.000 mennesker, så det er gledelig at Haag-domstolen konkluderer med at den er ulovlig. Det sier utenlandssjef i Flyktningerådet, Bjarte Vandvik til NTB.

- Når så mange som 90.000 mennesker vil bli fordrevet i eget land, er vi glad for at en internasjonal domstol konkluderer med at muren er ulovlig. Den er tross alt med på å ødelegge og underminere sosiale, økonomiske, sivile og politiske rettigheter som er befestet i internasjonal rett, sier Vandvik.

Fredag offentliggjorde Flyktningerådet en omfattende rapport som inneholder en systematisk gjennomgang av konsekvenser som følge av intern fordrivelse.

- Vår rapport sier noe om hvor alvorlige konsekvenser delingsmuren har for palestinerne. Bevegelsesfriheten blir betydelig svekket, og det blir umulig for mange å komme seg på jobb, skole eller sykehus, sier Vandvik.

(NTB)

<B>ULOVLIG:</B> Sikkerhetsmuren som Israel bygger på Vestbredden strider mot folkeretten og må rives.