MANDELAS IDEALER: Generalsekretær i Europarådet  Thorbjørn Jagland. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
MANDELAS IDEALER: Generalsekretær i Europarådet Thorbjørn Jagland. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Jagland mintes Mandela

Åpnet Nobel-høytydeligheten med å si at Nelson Mandela levde opp til fredsprisens høyeste idealer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Idag, for nøyaktig 20 år siden, fikk Nelson Mandela Nobels fredspris sammen med Sør-Afrikas Frederik de Klerk. Prisen har blitt sett på som en av de riktigste og viktigste i Nobelprisens historie.

Seier for menneskeheten
- Mandela levde opp til fredsprisens høyeste idealer.

Slik begynte Nobelkomiteens leder talen til årets vinner OPCW, Organisasjonen for Forbud mot Kjemiske Våpen. Jagland understreket at Mandelas seier over apartheid, uten å bli en bitter mann, er noe verden setter stor pris på.

- Mandelas seier over apartheid og hans beslutning om å ikke være bitter og ta hevn for det han opplevde, er en av de viktigste seierne for menneskeheten, sa Jagland.

Vakkert, vakrere...
Men også årets vinner fikk vakre ord fra lederen av nobelkomiteen.

- I innledninga til Konvensjonen om Forbud mot Utvikling, Produksjon, Lagring og Bruk av Kjemiske Våpen fra 1997 heter det at partene til denne konvensjonen er "fast bestemte, for menneskehetens skyld, på å utelukke fullstendig mulighetene for å bruke kjemiske våpen."  

- Er det ikke vakkert? spurte Jagland.  

- Enda vakrere: Dette kan oppnådd. Vi er faktisk nær målet, fortsatte Jagland.

Årets vinner er en organisasjon som virkelig har fått til nedrustning. Omkring 90 prosent av de kjemiske våpenlagrene er nå destruert.

- Vær så snill
Jagland oppfordret de få landene som ennå ikke har underskrevet konvensjonen som forbyr kjemiske våpen om å gjøre det. Israel og Myanmar har undertegnet konvensjonen, men ikke ratifisert den.

Angola, Nord-Korea, Egypt og Sør-Sudan har verken signert eller ratifisert.

- Vær så snill og gjør det! sa Jagland.

Thorbjørn Jagland roste  OPCWs innsats i Syria, der organisasjonen fjerner de kjemiske våpnene etter avtalen mellom USA, Russland og den syriske regjeringen i sommer. Avtalen kom i stand etter at det ble brukt kjemiske våpen i Syria, trolig av regjeringsstyrkene.

Jagland sa at han tror at verden om ikke lenge kan være kvitt alle de kjemiske våpnene.