Jagland møter Kofi Annan

NEW YORK(Dagbladet) Utenriksminister Thorbjørn Jagland driver stille diplomati for sin forgjenger Knut Vollebæk i håp om at han får jobben som FNs høykommisær for flyktninger. Mandag møter han FNs generalsekretær Kofi Annan i New York.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg mener Knut Vollebæk vil være en utmerket person i jobben som FNs høykommisær, men sjansene for at han skal få den er størst ved å gå stille i dørene. Det er FNs generalsekretærs oppgave og plikt å utpeke en høykomissær. Det er ikke snakk om å drive valgkamp. Det vil virke mot sin hensikt, sier utenriksminister Jagland som møter Annan første gang som utenriksminister. Vollebæks tilgjengelighet som høykomissær står ikke på det offisielle programmet.

Lanserte seg selv

- Men du kan gjøre oppmerksom på at Vollebæk er tilgjengelig?

- Ja, og jeg vil i tiden som kommer være veldig nøye med hvem jeg tar dette opp med. Lobby-virksomhet og kampanje i forhold til FN-land vil være svært uklokt. I motsetning til WHO hvor et styre valgte Gro Harlem Brundtland velges en høykomissær suverent av generalsekretæren. Han sikrer selvsagt at han har støtte hos de store giverlandene, men kampanjen som ble drevet for Gro og som nå drives for Norges plass i sikkerhetsrådet er utelukket i denne saken, sier Jagland som forteller at han hadde en lang prat med Vollebæk før han overtok jobben som utenriksminister.

- Jeg ga ham klar beskjed om at vi er veldig interessert å bruke ham til internasjonale jobber eller utenrikstjenesten. Knut Vollebæk har opparbeidet mye kunnskap og erfaring som vi trenger. Når det gjelder høykommisær-jobben var det Vollebæk selv som sa han var tilgjengelig. Regjeringen har aldri lansert ham som kandidat, sier Thorbjørn Jagland.

Mandag åpner han et seminar i regi av et frittstående fredsakademi, International Peace Academy, som er knyttet til FN. Samme dag møter han Kofi Annan; noe som er vanlig for nye utenriksministre.

Norges FN-ambassadør i New York, Ole Petter Kolby, sier at Kofi Annan høyst sannsynlig vet at Knut Vollebæk er en villig kandidat til stillingen som høykommisær for flyktninger, men bekrefter at det ikke er smart å forsøke å påvirke Annan.

- Vil generalsekretæren føle seg utsatt for press kan det slå tilbake, sier Kolby.

Uansett vil Knut Vollebæk få knallhard konkurranse fra profilerte kandidater som FNs respresentant i Kosovo, franske Bernard Kouchner, tidligere president i Finland Martti Ahtisaari og brasilianeren Sergio Vieira som er FNs administrator i Øst-Timor.