Jagland møter motbør

Thorbjørn Jagland møter motbør fra både politiker- og forskerhold etter sine uttalelser om at det østerrikske Frihetspartiet har benektet jødeutryddelsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«I Østerrike har et parti som har benektet jødeutryddelsen og hyllet Waffen SS, kommet inn i regjeringen,» sa Thorbjørn Jagland i sin jomfrutale som utenriksminister i Stortinget torsdag.

Nå får Jagland kritikk etter sine uttalelser om Jörg Haiders Frihetsparti. Østerrike-forsker Pål Veiden ved Universitetet i Oslo mener påstanden er for bombastisk:

- Man har aldri klart å ta verken Jörg Haider eller andre av partiets ledere for antisemittiske utsagn. De ville aldri benekte at jødeutryddelsen har funnet sted, sier førsteamanuensis Veiden til NTB.

Veiden har fulgt østerriksk politikk nøye gjennom flere år og mener utenriksminister Thorbjørn Jagland bør sette seg bedre inn i Frihetspartiets partiprogram og den nye regjeringens erklæring før han uttaler seg.

- Det er mye som tyder på at Jagland ikke har satt seg særlig godt inn i denne saken. De eneste som kontakter meg for å få informasjon om Østerrike og Frihetspartiet, er Fremskrittspartiet. Jeg lurer på hvor Arbeiderpartiet og Jagland får sin informasjon fra, framholder Veiden.

- Antisemittisme forbudt

Østerrikes ambassadør i Norge Thomas Hajnoczi sier til NTB at han også han er forundret:

- Så vidt jeg vet, har de aldri sagt dette. I Østerrike er nemlig uttalelser av denne typen forbudt ved lov. Om du benekter Holocaust, har du en straffesak mot deg, sier Hajnoczi.

Frp-representant Dag Danielsen har på vegne av Fremskrittspartiets stortingsgruppe sendt et åpent brev til Jagland, der han ber utenriksministeren om å dokumentere utsagnet.

- Utsagnet om at et av regjeringspartiene i Østerrike har benektet jødeutryddelsen er oppsiktsvekkende. Det har vært en omfattende internasjonal debatt om den nye regjeringen i Østerrike, men jeg har ikke klart å registrere belegg for Jaglands påstand, sier stortingsrepresentant Dag Danielsen.

Reagerer sterkt

Østerrike-forsker Pål Veiden reagerer sterkt på at omverdenen fremstiller Østerrike som et høyreekstremt land med en høyreekstrem regjering.

- Det er ingenting ved den nye regjeringen i Østerrike som rettferdiggjør en slik betegnelse, mener Veiden.

- Hvis ikke Jagland kan dokumentere disse påstandene har han feilinformert Stortinget, og det på en måte som fornærmer et av våre europeiske naboland på det groveste. I så fall vil det være grunn til å sette spørsmålstegn ved vår nye utenriksministers evne til å kommunisere på en måte som ivaretar Norges interesser overfor utlandet, understreker stortingsrepresentant Danielsen.

Østerrikes ambassadør i Norge bekrefter at Jaglands uttalelse ikke akkurat var det han ønsket å høre fra den nye utenriksministeren.

- Det er klart det er et problem at ikke alle som uttaler seg om Østerrike har full kjennskap til landet og dets historie. Men vi kan jo ikke gå ut ifra at alle nordmenn er eksperter på Østerrike, sier Hajnoczi, som ikke vil reagere på noen måte overfor den ferske norske utenriksministeren:

- Østerrike forsøker nå å ha gode forbindelser med alle de europeiske land - også med Thorbjørn Jagland, sier Hajnoczi.

FÅR KRITIKK: Utenriksminister Thorbjørn Jagland møter motbør fra både politiker- og forskerhold.