Jagland møter pressen

Ap-leder Thorbjørn Jagland har innkalt til pressekonferanse klokka 14 i dag. Tema: Lederdebatten i Arbeiderpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Valgforsker Frank Aarebrot mener det er lite sannsynlig at Jagland fortsetter som partileder, og mener lederspørsmålet vil være avklart i god tid før landsmøtet.

Aarebrot ser ikke bort fra at Jagland kan trekke seg og at nestleder Jens Stoltenberg konstitueres som leder fram til han kan velges på Arbeiderpartiets landsmøte i november neste år.

- Så lenge utfordreren til ledervervet også er nestleder, er dette en løsning. Det kommer an på hva de vil foretrekke, og hvorvidt denne lederdebatten oppfattes som skadelig for partiet, sier han.

Aarebrot understreker at en av grunnene til at man velger nestledere i et parti, er at de kan rykke opp hvis lederen går ut av posisjonen.

Ikke gjenvalg

- Det er ikke sikkert det er nødvendig å gjøre det så dramatisk. Jeg tror det kommer en avklaring i form av at Jagland sier han frasier seg gjenvalg, sier han.

Det vil betyr at Jagland sitter på oppsigelse, og at han mister mye av sin politiske autoritet.

- Da vil jo nestlederen være den som overtar, og journalister vil henvende seg oftere til Stoltenberg fordi han er den kommende lederen, sier Aarebrot.

- Kan det bli en avklaring i form av at Jagland sier at han tar gjenvalg?

- Jeg holder det som relativt usannsynlig. Han har jo sagt at han ikke vil være statsministerkandiat, og det svekker ham i en mannjevning med Stoltenberg, sier Aarebrot.

Partiledelsen

Han mener det er partiledelsen selv som har dratt i gang debatten, fordi Jagland og Stoltenberg åpnet for en lederdebatt i et intervju med Aftenposten.

- Forrige gang, da det dreide seg om Jaglands statsministerkandidatur, skjønner jeg godt hans irritasjon, for da var han utsatt for et massivt kjør. Denne gangen har det ikke vært noe tilsvarende, så jeg ble overrasket da Jagland gikk ut med det voldsomme angrepet på anonyme kilder i partiet, sier Aarebrot.

Han regner med at ingen lenger tror at Jens Stoltenberg er Arbeiderpartiets redning, slik mange gjorde da han tok over som statsministerkandidat.

- Det er ikke derfor den debatten er kommet i gang. Dette har med indremedisin å gjøre. Ballen begynte for alvor å rulle med partisekretær Solveig Torsviks avgang. Det ville jo være underlig hvis Aps historiske valgnederlag ikke skulle ha konsekvenser for noen i partiledelsen, sier han.

Hågensen

Aarebrot er også overrasket over at Jaglands støttespillere, som tidligere LO-leder Yngve Hågensen, ikke har gått klart ut med støtte til partilederen.

- Det er kanskje fordi Hågensen ikke lenger er LO-leder. Han tror kanskje han ikke betyr noe særlig lenger. Men det er feil. I en slik sammenheng ville han betydd noe, sier han.

Han mener det er ubetydelig politisk forskjell mellom de to lederskikkelsene, og nedtoner betydningen av at Jagland vil gå ti l venstre mens Stoltenberg vil gå rett fram.

- Nå er de blitt enige om et kompromiss om at Ap befinner seg et sted fra sentrum mot venstre, o g det er ikke akkurat noen politisk sensasjon, sier han.

(Dagbladet.no/NTB)

TO ELLER EN: Arbeiderpartiet skal bestemme seg for om statsministerkandidat og partileder skal være samme person eller ikke. I dag er rollene delt mellom Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer