- Jagland murte seg inne

Ap's stortingsgruppe ledet an for å få til en løsning i ledelsen. De så at Jagland var handlingslammet av kritikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både venner og kritikere av Thorbjørn Jagland skjønte at noe måtte gjøres. Daglig ble det reist knusende kritikk mot partilederen.

- Medlemmene av stortingsgruppa fulgte utviklingen og så med egne øyne at Jagland etter hvert ikke lenger fungerte i jobben, sier en kilde.

Vedkommende presiserer at Jaglands reaksjon er forståelig. Ingen mennesker er i stand til å stå oppreist når det blåser storm fra alle kanter.

- Jagland reagerte med å lukke seg inne. Mens kritikken vokste, ble han mer og mer mistenksom, sier en annen.

Menneskelig reaksjon

- Ikke uten grunn. Når partikolleger står fram i tur og orden - med og uten navn - og kritiserer partiledelsen, er det menneskelig å reagere med mistro, sier vedkommende.

Ingen Dagbladet har snakket med, vet når og hvordan beslutningen om å dele ledervervene ble tatt.

I stortingsgruppa snakker imidlertid flere om at det var LO-leder Yngve Hågensen og partisekretær Solveig Torsvik som oppsøkte Jagland for å drøfte situasjonen.

Dette er opplysninger Dagbladet ikke har fått bekreftet.

Følger makten

Løsningen var imidlertid nærliggende. Ap har tradisjon for å dele ledervervene når det stormer som verst.

- Landsstyret er sammensatt av personer som følger makten. De støttet Jagland offisielt fram til torsdag. Etterpå støttet de Jens Stoltenberg. Slik er det, sier en landsstyrerepresentant til Dagbladet.

Lederstil

Kravet om lederskifte skyldtes ikke Jaglands manglende tv-sjarm og fomlete form, kritikken var like mye en reaksjon på de veivalg Ap gjorde under Jaglands ledelse og ikke minst den lederstilen han etter hvert utviklet.

Jagland var lenge overbærende og forklarte misnøyen med at alle partiledere må tåle slikt. Men det kostet å være utsatt for konstant kritikk.

- Problemet var at han la lokk på alle debatter. Det var bare han som skulle uttale seg og lufte nye ideer. Det var ikke alltid like klokt, sier en Ap-kilde til Dagbladet.

Flere uttrykker imidlertid forståelse for utviklingen. Når en leder føler seg motarbeidet av mange politiske kolleger, er det ikke vanskelig å forstå at han ønsker å ha kontroll over det som skjer.