Jagland: Nei til skatteøkninger på vanlige inntekter

Arbeiderpartiets leder Thorbjørn Jagland sier nei til generelle skatteøkninger i statsbudsjettet for neste år. Han sier også nei til innstramminger i sykelønnsordningen som «vil komplisere samarbeidet med partene i arbeidslivet ytterligere.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap-lederen vendte tommelen ned for generelle skatteøkninger og innstramminger i sykelønnsordningen da han i ettermiddag møtte pressen etter å ha gjennomført en duell med Kristelig Folkepartis leder Valgerd Svarstad Haugland om temaet ungdom og verdier på Stovner videregående skole i Oslo.

  Ap-lederen presiserer at han ikke vet hvilke skatteforslag sentrumsregjeringen vil legge fram i budsjettforslaget for 1999. Men klargjorde Aps holdning til eventuelle skatteskjerpelser for vanlige inntekter slik:

  - Arbeiderpartiet ønsker ikke å legge økte byrder på vanlige inntekter og folk i form av en generell økning av skattene. Vi må foreta en innstramming i norsk økonomi som er sosialt forsvarlig, sa Jagland.

Avviser

KrF-leder Svarstad Haugland avviste blankt å kommentere spørsmål fra pressen om hun og KrF nå er innstilt på å utsette opptrappingen av kontantstøtten i neste års budsjett.

  Mange har tolket situasjonen slik at KrF og regjeringspartiene er på glid i spørsmålet om kontantstøtten vil bli trappet opp i samsvar med forpliktende løfter fra Voksenåsen og avtale mellom sentrumspartiene og Frp-Høyre og sentrumsregjeringen.

  Men Valgerd Svarstad Haugland ga ingen signaler den ene eller andre veien:

  - Ingen kommentar, var KrF-lederens standardsvar på ethvert spørsmål om kontantstøttens framtid.

Visitter

Jagland avla kontantstøtten flere visitter under duellen med KrF-lederen, kritiserte KrF og sentrumsregjeringen blant annet for å ville bruke tre milliarder kroner på friske og arbeidsføre mennesker når vi har så mange uløste oppgaver i skolen.

  Til pressen sa Jagland at han fortsatt tror spørsmålet om opptrapping av kontantstøtten kommer til å løse seg selv:

  - Regjeringspartiene vil rett og slett ikke greie å starte de nødvendige innstramminger med å bruke milliarder på kontantstøtte, sa han.

Partene

Jagland viste til at samarbeid med partene i arbeidslivet er ett av hovedpunktene i Aps økonomiske politikk.

  - Det er viktigere enn noensinne å få til dette samarbeidet. Man slår inn på ville veier dersom man nå går løs på sykelønnsordningen, sier han.

  - Det er ikke bare spørsmål om å stramme inn i økonomien, man må også ha en rettferdig fordeling i innstrammingene. Og man må også ha for øye om man er i stand å få til et samarbeid mellom og med partene i arbeidslivet. Ødelegger det ene for det andre, får vi ingen helhetlig politikk, sa Ap-leder Thorbjørn Jagland.

(NTB)