Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jagland nektet å møte meg i TV

KrF-er og Israel-venn Anita Apelthun Sæle ble nektet av utenriksminister Thorbjørn Jagland å være med i «Redaksjon 21» i går kveld. - NRK ba mange ganger om unnskyldning for Jaglands oppførsel. Jeg har ikke vært borti maken til oppførsel, sier Sæle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foran øynene på Kåre Willoch og Henning Holstad truet Jagland med å gå fra studio. Stortingsrepresentant Anita Apelthun Sæle ble først lei seg, så sint, og nå ler hun av utenriksminister Thorbjørn Jagland.

- Jeg ble ved 16-tida i går kontaktet av NRK og bedt om å være med i en debatt i programmet «Redaksjon 21». Først svarte jeg at det ville bli vanskelig, men det var visst viktig for Knut Olsen og programmet at jeg kunne delta i en debatt med utenriksminister Thorbjørn Jagland og tidligere statsminister Kåre Willoch om det som nå skjer i Israel, sier Anita Apelthun Sæle.

Hun fikk kastet seg på et fly fra Bergen til Oslo.

Truet med å gå

- Jeg rakk akkurat fram til klokka ni. Men da jeg var framme, ble jeg møtt av Stine Neverdal i redaksjonen. Hun fortalte at utenriksminister Thorbjørn Jagland nektet å være med i diskusjonsprogrammet, dersom jeg skulle være med. Han truet med å gå, sier Anita Apelthun Sæle til Dagbladet. Ifølge KrF-politikeren beklaget NRK-representanten flere ganger at Apelthun Sæle likevel ikke kunne få være med og debattere konflikten mellom Israel og Palestina.

- Vantro var min første reaksjon. Jeg ble jo molefonken, så sint, og nå ler jeg av Jagland.

- Hvorfor tror du Jagland ikke vil diskutere med deg?

- Jeg vet ikke. Jeg har aldri tidligere diskutert med ham. Kanskje har jeg tatt noen replikker med ham i Stortinget. Men jeg kjenner ham ikke. Men Jagland skal i hvert fall ikke få stoppe meg fra å mene noe. Det er min plikt og rett som parlamentariker å mene noe, sier Apelthun Sæle. - Var Jagland klar over at du skulle være med i debatten? - NRK opplyste til meg at UD var orientert på forhånd om at jeg skulle være med.

- Ubehagelig

Apelthun Sæle mener at hun hadde mye å bidra med i gårsdagens tv-debatt. - Jeg har nylig kommet hjem fra Israel. Der har jeg snakket med representanter for begge parter. Og samtalte med vanlige mennesker og fått deres reaksjon og derved førstehånds kunnskap om konflikten, sier stortingsrepresentant Anita Apelthun Sæle. Dagbladet fikk i natt tak i programleder Knut Olsen, han var ikke villig til å snakke om utenriksminister Thorbjørn Jaglands merkverdige oppførsel i studio på Marienlyst i går kveld.

- Jeg har ikke lyst til å kommentere denne saken. Men jeg synes det var ubehagelig på Anita Apelthun Sæles vegne. Hun var sporty og stilte opp på kort varsel, var det eneste Knut Olsen ville si til Dagbladet i natt.

Intermessoet på Marienlyst, med utenriksminister Thorbjørn Jagland i hovedrollen, vakte oppsikt. Dagbladet får også bekreftet at Jagland heller ikke ville møte Kåre Willoch. Jagland ga klart uttrykk for at han vil være alene i studio.

I natt fikk Dagbladet også bekreftet at det ikke er første gang Thorbjørn Jagland har truet med å gå fra et tv-studio, dersom han ikke fikk det som han ville.

- Jagland skal ikke klare å kneble meg. Han burde huske på at han er utenriksminister i en mindretallsregjering, sier Anita Apelthun Sæle.

- En misforståelse

- Det skjedde en kommunikasjonssvikt. Derfor fikk ikke Thorbjørn Jagland beskjed om at Anita Apelthun Sæle skulle være med, før han var på vei inn i studio. Han ønsket å forholde seg til opplegget som var skissert for ham, og det var en debatt med Kåre Willoch, sier UDs pressetalsmann Karsten Klepsvik.

- Hvorfor ønsket han ikke å møte Apelthun Sæle?

- Han var ikke forberedt på det, og forholdt seg til det opplegget NRK hadde informert ham om.

Det var i natt umulig for Dagbladet å få kontakt med utenriksminister Thorbjørn Jagland.

BLE LEI SEG: Stortingsrepresentant Anita Apelthun Sæle ble først lei seg, så sint og nå ler hun av utenriksminister Thorbjørn Jaglands oppførsel.