Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jagland: Norge brukt i valgkampen for Bush

Republikanerne i USA roser Norges innsats mot terror og deltakelse i Irak. - Et rent valgkamputspill for å hjelpe president Bush, sier utenrikskomiteens leder, Thorbjørn Jagland (Ap).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jagland understreker at Norge deltar i gjenoppbyggingen av Irak etter anmodning fra FN, ikke etter anmodning fra den amerikanske presidenten.

Også statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) er opptatt av skillet mellom FN-mandatet for gjenoppbygging av Irak og den amerikanskledede invasjonen.

- Vi vil ikke tas til inntekt for andre lands posisjoner, sier Bondevik til NTB.

Brev til Vollebæk

I et brev til Norges USA-ambassadør Knut Vollebæk roser de republikanske medlemmene av Kongressen Norges innsats mot terror og deltakelsen i Irak, skriver TV 2 Nettavisen.

- Vi skriver for å understreke hvor sterkt vi setter pris på innsatsen til soldatene i den internasjonale styrken i Irak. Til tross for kommentarer som peker den andre veien fra senator John Kerry, verdsetter vi innsatsen og ofrene dere gjør, heter det i brevet.

Brevet er undertegnet av 82 republikanere, blant andre majoritetslederen Tom DeLay og lederen for utenrikskomiteen, Henry Hyde.

- Siden 11. september har nasjoner over hele verden gått sammen i en koalisjon av villige. Sammen står vi overfor utfordringen å kjempe og vinne den globale krigen mot terror, skriver kongressmedlemmene.

- Valgkamputspill

Brevskriverne ber om at rosen formidles til de norske soldatene i Irak.

- Dette er et rent valgkamputspill fra republikanerne for å hjelpe Bush og for å skaffe støtte til påstanden om at han hadde en bred internasjonal allianse bak seg før angrepet på Irak, sier Thorbjørn Jagland til NTB.

Statsminister Kjell Magne Bondevik synes det er uheldig at Norge blir dratt inn i den amerikanske valgkampen.

- Vi er nøytrale i forhold til hvem som blir president, understreker han.

- Pinlig, mener SV

SV-leder Kristin Halvorsen mener rosen fra republikanerne er pinlig. Til TV 2 Nettavisen sier hun at dette viser at utenriksminister Jan Petersen (H) ikke har klart å formidle at Norge var imot Irak-krigen. Halvorsen mener regjeringen burde sende brevet i retur.

- Jeg vet ikke nok om dette brevet til å si om vi burde reagere på det. Men vi har gitt klar beskjed helt til topps i USA at Norge ikke støttet innmarsjen i Irak, sier Bondevik til NTB.

Ifølge statsministeren har han «face to face» tatt opp «viktige verdispørsmål» med den amerikanske presidenten.

- Jeg har vært veldig «outspoken» (frimodig) med Bush om krigen og fangebehandlingen på Guantanamo, sier Bondevik.

Utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere brevet, men sier gjennom pressetalsmann Karsten Klepsvik at det tas til etterretning.

Norge har for tiden 12 stabsoffiserer og en håndfull NATO-offiserer i Irak.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media