FÅR NYTT VERV: Stortingspresident Thorbjør Jagland får, som ventet, det prestisjefylte vervet som leder for Nobelkomiteen. Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX
FÅR NYTT VERV: Stortingspresident Thorbjør Jagland får, som ventet, det prestisjefylte vervet som leder for Nobelkomiteen. Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIXVis mer

Jagland ny leder for Nobelkomiteen

Overtar for Ole Danbolt Mjøs fra nyttår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Thorbjørn Jagland er Nobelkomiteens nye leder fra nyttår, melder NTB. Jagland overtar for Ole Danbolt Mjøs, som gir seg i komiteen.

Kunngjøringen av stortingspresidenten som den prestisjefylte komiteens nye frontfigur kommer knapt som noen overraskelse; allerede i forrige måned ble det klart at Jagland hadde sagt seg villig til å overta vervet, etter at sekretær Geir Lundestad uttrykte at han var et naturlig valg.

Komiteen, som utpekes av Stortinget, består av fem personer som vanligvis har fartstid som stortingsrepresentanter (unntaket i dagens komité er Mjøs), og fra nyttår vil den være sammensatt av to Ap-representanter samt ett medlem hver fra Høyre, SV og Frp. Ap's doble representasjon gjør det naturlig at også de får lederen, som velges for en seksårsperiode, i likhet med de andre medlemmene.

I tillegg til å ha vært aktuell som komitéleder er Jagland lansert som kandidat til generalsekretærvervet i Europarådet til neste år. Selv har han uttalt at de to vervene ikke kommer i konflikt med hverandre, skulle han få begge.