Jagland og de vises råd

Thorbjørn Jagland har en plan.

VISMENN: I går lanserte tidligere utenriksminister i Tyskland Joschka Fischer og Europåarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland en "gruppe av eminente personer" som skal foreslå nye måter å leve sammen på i Europa. PHOTO: Juha ROININEN / EUP-IMAGES
VISMENN: I går lanserte tidligere utenriksminister i Tyskland Joschka Fischer og Europåarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland en "gruppe av eminente personer" som skal foreslå nye måter å leve sammen på i Europa. PHOTO: Juha ROININEN / EUP-IMAGESVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||BRUSSEL (DAGBLADET): Frankrike insisterer på sin rett til å utvise roma-folk. I Nederland har kontinentets mest høylytte islamofob Geert Wilders manøvrert seg inn i en innflytelsesrik posisjon, mens svenskene har valgt inn en høyreorientert gjeng som allerede har endret bildet av Sverige i Europa. Vi snakker, ifølge nyhetsmagasinet Newsweeks siste utgave, om en ny ekstremisme. Det er farlige tider, istemmer Europarådet: Vi må finne «en ny måte å leve sammen på», forklarte organisasjonens generalsekretær Thorbjørn Jagland i Brussel i går.

Det, vil man kunne hevde, er ingen liten oppgave. Men det er heller ingen smålåten gjeng Jagland har fått med seg: Europarådet har nedsatt en arbeidsgruppe, en group of eminent persons. Ni eminente mennesker, som inkluderer historikeren og skribenten Timothy Garton Ash, den anerkjente italienske politikeren og feministen Emma Bonino og Tysklands tidligere utenriksminister Joschka Fischer. Fischer er gruppeleder, og har ansvaret for å legge fram en rapport som ikke skal bli noe lettglemt intellektuelt dokument, lovet han i går: Dette skal få konsekvenser.

Akkurat hva slags konsekvenser det skal få, forble litt uklart, all den tid Europarådet ikke er en institusjon som kan diktere sine medlemsland i noen særlig grad. Men det er en interessant analyse som ligger bak prosjektet: Europarådet, med sine 47 medlemsland, må tilpasse seg dagens virkelighet. Da organisasjonen ble opprettet etter andre verdenskrig handlet det om å få bygget opp demokratiske institusjoner og sørge for et rammeverk for lov og rett på kontinentet. Nå er utfordringen en annen, sa Jagland i går: «Vi må forandre måten vi tenker på.»

Jagland mener dagens sikkerhetsutfordringer i Europa ikke er konflikter mellom stater, men konflikter innad i landene. Intoleranse og oppløsning av det sosiale limet som binder oss sammen truer sikkerheten. Jaglands svar: «Deep security».
Dyp sikkerhet? «Dyp sikkerhet går dypere inn i hver enkelt av oss», utdyper Jagland. Det kan virke som et litt pussig trylleformular. Men tanken er å kartlegge hvorfor enkle og aggressive politiske løsninger vinner fram blant mange velgere. Europarådets eminente personer vil så skissere en annen vei å gå, som kan tilbys Europas innbyggere. Først når vi finner en annen måte å leve sammen med forskjellige mennesker på, får vi et sikrere samfunn.

Skeptiske lesere er muligens allerede på vei mot dusjen, for å skylle av seg politisk korrekt klebrighet. En opplagt Joschka Fischer hadde et bra svar til dem i går: «Mange mener løsningen å fjerne de såkalte tabuene, se sannheten i øynene, og innse at de fremmede er Europas problem. Men det virkelige tabuet i Europa i dag er dette: Vi trenger mer innvandring.» Flere løsninger følger: Den eminente gruppa skal være klar til våren.