Jagland om Lundestad-boka: - Jeg har annet å gjøre enn å lese boka

Thorbjørn Jagland kommenterer Geir Lundestads Nobel-bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Geir Lundestad var direktør ved Det Norske Nobelinstitutt i 25 år, fram til han gikk av etter den foreløpig siste utdelingen nå i desember.

I hans nye bok «Fredens sekretær. 25 år med Nobelprisen», går han kraftig til angrep på Nobelkomiteens tidligere leder, Thorbjørn Jagland, som i mars ble den første lederen i komiteens 114 år lange historie til å bli degradert.

I boka karakteriserer Lundestad Jagland som «svært distrè», «ikke villig til å lære av andre». Lundestad skriver også at Jagland har «overraskende brister i kunnskap».

Vil ikke lese boka Jagland selv kommer ikke til å lese boka med det aller første, ifølge det svenske nyhetsbyrået TT.

- Jeg har veldig mange andre ting å gjøre, sier han til TT og trekker spesielt fram arbeidet med flyktningekrisen i Europa og situasjonen i Ukraina, ifølge NTB.

Jagland ønsker ikke å kommentere innholdet i boka, og særlig ikke hvordan komiteen fungerer.

- Jeg kan ikke av hensyn til komiteens integritet og virke gå inn i alle de tingene som er skrevet, sier Jagland.

- Det er en spesiell komité jeg sitter i. Vi er nødt til å ha tillit til hverandre, sier han.

- Vanlig for å selge bøker? Personkarakteristikkene i Lundestads bok har han følgende å si om:

- Er ikke det blitt vanlig i den moderne verden, for å selge bøker?

- Overraskende brister i kunnskap I underkapittelet «2009 - 2014. Høydepunkter og strid» skriver Lundestad om tida med Jagland som leder av komiteen.

«Gro Harlem Brundtland sa til meg etter at Jagland var blitt leder av komiteen at han var elendig på personalbehandling. Han kom til å behandle meg som en «visergutt». Det gjorde han absolutt ikke» skriver Lundestad i boka.

Ifølge Lundestad skrev Jagland mye mindre av talene sine selv enn Lundestad hadde forventet.

«Han kunne avsløre overraskende brister i kunnskap. For eksempel brukte han konsekvent ABM-avtalen som et hovedargument for prisen til Obama. Det var bare det at Bush hadde sagt opp denne avtalen allerede i 2002. Jagland likte lange historiske sveip som en innledning til dagens situasjon. Her kunne det være store mangler» skriver han.

Han omtaler at Jagland stort sett var en godt orientert politiker.

«Han kunne mye om mange ting, men var ikke særlig opptatt av å lære av andre, inkludert Nobelkomiteens egne konsulenter» skriver Lundestad.

 «SVÆRT DISTRÈ»: I sin nye bok beskriver Geir Lundestad, bak, Thorbjørn Jagland for blant annet «svært distrè». Nå svarer Jagland at han ikke kommer til å lese boka med det første. Det er han for opptatt til å gjøre. Her kunngjør Jagland hvem som får Nobels fredspris i 2013. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
«SVÆRT DISTRÈ»: I sin nye bok beskriver Geir Lundestad, bak, Thorbjørn Jagland for blant annet «svært distrè». Nå svarer Jagland at han ikke kommer til å lese boka med det første. Det er han for opptatt til å gjøre. Her kunngjør Jagland hvem som får Nobels fredspris i 2013. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer