Jagland optimist etter jobbintervju i Strasbourg

Stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) er optimist etter at han onsdag var på jobbintervju i Strasbourg, som kandidat til stillingen som generalsekretær i Europarådet.

OPTIMIST: Thorbjørn Jagland er offisiell norsk kandidat til generalsekretærjobben i Europarådet og har ambisjon om å besøke så godt som samtlige 46 medlemsland i løpet av de nærmeste månedene. 
Foto: Knut Falch / SCANPIX
OPTIMIST: Thorbjørn Jagland er offisiell norsk kandidat til generalsekretærjobben i Europarådet og har ambisjon om å besøke så godt som samtlige 46 medlemsland i løpet av de nærmeste månedene. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) er optimist etter at han onsdag var på jobbintervju i Strasbourg, som kandidat til stillingen som generalsekretær i Europarådet.

- Jeg tror det gikk veldig bra, sier Thorbjørn Jagland til NTB på mobiltelefon i en bil på vei fra Strasbourg til Frankfurt, der reisen går videre til Ankara.

Jagland sier at han er mer optimistisk nå enn da kampanjen startet.

- Men det er veldig vanskelig å klare det. Det er aldri lett for Norge å vinne fram. Norge har aldri hatt en topp-posisjon i Europa, sier han.

- Bred bakgrunn

Jobbintervjuet onsdag formiddag foregikk i regi av Europarådets ministerkomité, det vil si medlemslandenes ambassadører. Ennå gjenstår vel to måneder av valgkampen, før Europarådets parlamentarikerforsamling 22. juni skal beslutte hvem som blir ny generalsekretær etter Terry Davis fra Storbritannia.

Jagland begrunner sin optimisme med at medlemslandene er opptatt av at den nye generalsekretæren skal være «en politiker med bred bakgrunn, for å gjøre denne organisasjonen mer synlig».

Thorbjørn Jagland kan i denne sammenheng vise til at han har vært stortingsrepresentant siden 1993, utenriksminister, statsminister og stortingspresident, og at han har internasjonal erfaring blant annet fra Europaparlamentet.

Motkandidater

Men Jagland påpeker at selv om han ser optimistisk på muligheten for å få stillingen, betyr ikke det at seieren er «innen rekkevidde». Det er hard konkurranse, og spesielt framhever Jagland Polens kandidat til stillingen som generalsekretær.

Den polske kandidaten, Wlodzimierz Cimoszewicz, er i likhet med Jagland tidligere statsminister og utenriksminister, og han har kanskje den fordelen at han kommer fra et EU-land i Øst-Europa.

Andre kandidater er Luc Van den Brande fra Belgia og Mátyás Eörsi fra Ungarn.

- Hva skal du gjøre hvis du ikke får stillingen som generalsekretær i Europarådet?

- Da har jeg ikke noe annet alternativ enn å finne på noe annet. Jeg har ikke noe på handa, sier Thorbjørn Jagland til NTB.

 NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer