Jagland over 36,9

Arbeiderpartiet går fram med hele 4,6 prosentpoeng, mens alle andre partier går tilbake. Det er budskapet fra den politiske meningsmålingen som MMI har utført for Dagbladet i juni. Ap har dermed så vidt passert partileder Thorbjørn Jaglands magiske grense på 36,9 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ingen tvil om at Thorbjørn Jaglands utspill den siste tida er blitt godt mottatt av velgerne. Antakelig ligger det også en reaksjon på den økonomiske uroen bak partiets framgang.

Vi må tilbake til den første tida etter at Thorbjørn Jagland tok over som statsminister høsten 1996 for å finne større oppslutning om Arbeiderpartiet. I ett jafs har Jagland nå tatt inn igjen alt han har tapt siden den gangen.

Budsjett-uro

Det er også verdt å merke seg at Arbeiderpartiet nå så vidt har passert den magiske grensen på 36,9 prosent som Jagland stilte som betingelse for å fortsette etter valget i fjor.
Det er ikke vanskelig å finne årsaken til denne endringen i velgeroppslutningen. Den skriver seg ganske sikkert fra den uroen som ble skapt i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, og at det såkalte markedet mente det ikke er stramt nok. Derfor ble krona svekket og renta gikk litt opp. Med den store betydningen lånerenta har for mange familier, er dette blitt dårlig mottatt i opinionen.

Suksess-taktikk

Målingen ble tatt opp etter Jaglands berømte pinsebrev til statsminister Bondevik, der han hudflettet regjeringens politikk. Like etter inviterte han likevel Bondevik til forhandlinger om den økonomiske politikken for å vise en forsonende holdning. Denne taktikken har åpenbart vært en suksess for Jagland.
Selv om alle andre partier går tilbake, er det ikke store endringer i forhold til mai-målingen. Arbeiderpartiets framgang har ikke gått på bekostning av Kjell Magne Bondeviks parti. KrF holder fortsatt på sine mange velgere, og ligger klart over valgresultatet i fjor.

Situasjonen er imidlertid dyster for de to andre koalisjonspartiene, som sliter i motbakke. Venstre er igjen så vidt under sperregrensen på fire prosent, og Senterpartiet er heller ikke så langt unna.

Frp litt tilbake

Selv om Fremskrittspartiet har størst tilbakegang med 1,1 prosentpoeng, har Carl I. Hagen fortsatt større oppslutning enn han fikk ved jubelvalget i fjor.

KAN SMILE: De siste ukene har Thorbjørn Jagland tatt tak i den politiske virkelighet og for første gang skapt problemer for statsminister Bondevik.