Jagland overbyr Bondevik

Nå byr Ap-leder Thorbjørn Jagland så det monner. To års foreldrepermisjon som kan tas ut med stor grad av valgfrihet til barnet fyller 10 år. Kostnad 5 milliarder kroner. Nesten det dobbelte av det Bondeviks kontantstøtte vil koste i 1999. Og betydelig mer enn det Aps kvinnebevegelse har gått inn for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Ett års utvidet foreldrepermisjon koster rundt fem milliarder kroner når den er gjennomført. Men nettoutgiftene for staten blir langt lavere, sier Thorbjørn Jagland.

Innføres gradvis

Han understreker at ordningen skal gjennomføres gradvis. Første året er det bare snakk om 700 millioner kroner, om lag samme beløp Bondevik har sikret seg for sin første etappe av kontantstøtten.

Gjennomføringen vil være avhengig av situasjonen i arbeidsmarkedet og økonomien forøvrig. Den skal ikke forskyve andre reformer, som enerom til alle eldre og etter- og videreutdanningsreformen.

- Vi vil ta hensyn til arbeidsmarkedet og landets økonomi. Men til forskjell fra Bondeviks kontantstøtte er vår modell bra for arbeidslivet.

Melk og honning

Vedtaket fra Aps sentralstyre har flere elementer og vil utvilsomt virke forlokkende på store grupper småbarnsforeldre:

  •  Innen år 2000 skal alle som trenger det være sikret barnehageplass.
  •  Betalingen for det enkelte barn skal gjenspeile den tida barnet oppholder seg i barnehagen. Er barnet i barnehagen seks timer, skal det betales for seks timer.
  •  Fedrenes rett til permisjon skal baseres på deres inntekt. Nå må fedre ta permisjon med utgangspunkt i mors lønn.
  •  Antall uker som forbeholdes fedre skal utvides fra fire til åtte uker.
  •  Engangsstønaden ved fødsel til dem som ikke har opptjent permisjonsrettigheter skal økes.
  •  Foreldrepermisjonen skal utvides gradvis med 52 uker til to år med 80 prosents lønnskompensasjon. foreldrene må gis stor grad av valgfriehet når det gjelder permisjonstida. Den skal kunne tas ut i form av økt samværstid helt til barne fyller 10 år.

Ulike behov

Jagland begrunner den fleksible permisjonsordningen med folks ulike behov. Mange arbeider deltid og bør derfor ha rett til fleksibel betaling for barnehageplass. Noen vil velge å bruke permisjonen til å jobbe seks timers dag for en kortere eller lengre periode. Andre synes tidsklemma er vanskeligst når barna går i småskolen. De kan velge å ta ut noe av permisjonen i form av økt ferie, slik at de kommer mer i takt med skoleåret.

- Jo høyere sysselsetting vi har i samfunnet, jo mer nødvendig er det å ha slike fleksible ordninger.

- Men hvorfor kom dere ikke med dette under valgkampen?

- Vi gjorde det. Men det var ikke gehør for annet enn de 35 000 kronene som skulle gis i kontantstøtte. Dessuten er dette en konkret oppfølging av det som står i partiprogrammet, sier Jagland. Han vil ikke være med på at Ap tok for lett på motstanden mot kontantstøtten under valgkampen. Andre sentrale Ap-medlemmer mener imidlertid at Ap kom et halvt år for seint på banen.

Jagland utelukker ikke samarbeid med andre partier om ordningen.

- Hvis det er mulig å forhandle med andre partier for å få dette til, så gjør vi det. Men jeg kan ikke se at det er særlig grunnlag for et kompromiss. Men vi mener alvor. Dette er ikke noe demonstrasjonsforslag. Vi fører ikke kamp mot kontantstøtten, men for vår egen modell, sier Jagland.

PÅ BANEN: Ap-leder Jagland lover to års foreldrepermisjon. Et halvt år for sent?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer