Jagland på vei til Israel

JERUSALEM/OSLO: Etter lange og voldelige dager med trefninger mellom arabere og jøder er det forholdsvis rolig i Midtøsten. I ettermiddag ankommer utenriksminister Torbjørn Jagland Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I natt har det bare vært sporadiske trefninger mellom jøder og arabere.

Den israelske hæren la i dag fram en vurdering av situasjonen på Vestbredden og Gaza, der den konkluderer med at volden har minket merkbart. Men samtidig understreker israelske hærsjefen Shaul Mofaz at urolighetene når som helst kan blusse opp igjen.

Lørdag krevde Israels statsminister Ehud Barak at Yasser Arafat måtte sette en stopper for uroen, før Israel var villig til å fredsforhandle. Nå ser det foreløpig ut som dette kravet er oppfylt.

FNs generalsekretær Kofi Annan hadde i går og i morges samtaler med Barak. Generalsekretæren håper å bidra til en fredsavtale mellom partene. Etter møtet i går ble Barak og Annan enige at en internasjonal granskingskomite skal finne årsakene til opptøyene.

Palestinernes president Yasser Arafat har krevd at israelerne skal gå med på en internasjonal gransking av urolighetene.

Dermed har begge parter i den voldelige situasjonen fått sitt hovedkrav gjennom.

Hvordan komiteen settes sammen er fortsatt uklart. Israel har tidligere sagt at eventuell gransking måtte ledes av amerikanere. Det blir nå en oppgave for diplomatene å sy sammen en komite begge parter kan leve med.

Annan til Libanon

Etter møtet drar Annan til Beirut i Libanon i håp om å få til en løsning med de tre israelske krigsfangene som holdes av Hizbollah, den shia-muslimske geriljaen som effektivt kontrollerer Sør-Libanon.

FNs generalsekretær ønsker også få den libanesiske regjeringen med på å forsterke regjeringstyrkene utplassert på grensen mot Israel, for å bidra til ro i området. Dette har den libanesiske regjeringen foreløpig vært imot av to grunner:

1. Libanon hevder at israelerne gang på gang har krenket grensen og angrepet mål inne i Libanon.

2. Den libanesiske hæren er for svak til å utføre effektivt kontroll på grensa.

Jagland møter Barak

Norges utenriksminister Torbjørn Jagland ankommer Tel Aviv tidlig i ettermiddag. Han skal utover dagen og kvelden har møte med Israels justisminister Jossy Beilin, utenriksminister Shlomo Ben-Ami og statsminister Ehud Barak.

I morgen drar Jagland til Gaza for å møte den palestinske presidenten Yasser Arafat og hans to medarbeidere Abu Mazen og Abu Ala.