Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jagland på venterommet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Knapt et halvår etter valget har Thorbjørn Jagland tatt de første skritt for å løse seg selv og Arbeiderpartiet fra ultimatumet til velgerne. På partiets landsstyremøte denne uka gikk han langt i å oppheve den famøse 36,9-grensen som fikk ham til å kaste kortene etter valget. Nå mener han at sentrumspartiene er i ferd med å løpe fra sine valgløfter. Etter vel 100 dager i regjeringskontorene har voksenopplæringen allerede gitt resultater. Møtet med virkelighetens verden har fått de tidligere så uansvarlige partiene til å justere sine standpunkter. Snart kan de være modne for å støtte en regjering fra Arbeiderpartiet.
  • På sin pressekonferanse i går nevnte Jagland at regjeringen nå har lagt seg tett inn til Arbeiderpartiets linje i så sentrale spørsmål som klima-, energi- og europapolitikken. Selv i den økonomiske politikken er regjeringen i ferd med å bli ansvarlig. Det er snart bare noen skattesaker og familiepolitikken som fortsatt skiller regjeringen og Arbeiderpartiet. Men Jagland håper at regjeringen tar til fornuften og legger kontantstøtten til side og hopper på hans modell om utvidet foreldrepermisjon i stedet.
  • Jaglands beskrivelse av de enkelte sakene har mye for seg. Og vi skjønner godt han har behov for å befri seg fra den tvangstrøya han selv iførte seg sist høst. Den må ha plaget ham. Men det behøver ikke bety at han har rykket nærmere maktens sentrum igjen. Når den sittende regjeringen har lagt seg så nær Arbeiderpartiet, må jo behovet for et skifte også være mindre. Han håper åpenbart at den sittende regjeringen skal gå i indre oppløsning, men lite tyder i dag på at det skal skje. Jagland kan jo ikke først kaste Bondevik med høyresidens hjelp og deretter invitere sentrumspartiene til samarbeid. Selv om Jagland overraskende raskt satte seg på venteværelset til regjeringskontorene, er nok hans vei tilbake til makten like vanskelig som før.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!