OVERRASKET:. Generalsekretær i Europarådet, Torbjørn Jagland er overrasket over omfanget av den amerikanske overvåkningspraksisen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
OVERRASKET:. Generalsekretær i Europarådet, Torbjørn Jagland er overrasket over omfanget av den amerikanske overvåkningspraksisen. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Jagland: Personvern under press

- Det er mulig å fange opp mengder informasjon som ikke engang trengs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Personvern som grunnleggende menneskerettighet er under press i hele verden, mener generalsekretær Thorbjørn Jagland i Europarådet.

- Den enorme teknologiske utviklingen har gitt statene enorme muligheter for overvåking. Og det gjelder ikke bare statene lenger heller, sier Jagland og viser til private aktører som internettleverandører.

- Man har alltid hatt etterretning, men med de nye teknologiske mulighetene er den blitt massiv, det er mulig å fange opp mengder informasjon som ikke engang trengs, påpeker han.

Også han er overrasket over omfanget av den amerikanske overvåkingspraksisen som er blitt avslørt i pressen de siste månedene. Men Europa mener han har klare kjøreregler for personvern.

De er gitt gjennom Europarådets konvensjon, den eneste internasjonale konvensjonen som direkte omhandler personopplysningsvern. Men den er fra 1981, og rådet har satt i gang en fornying.

- Jeg tror ingen teknologi er sikker mot overvåking, det er derfor vi må sikre begrensningene gjennom klare internasjonale retningslinjer, sier Jagland og mener personvern er «en av pilarene i den europeiske sivilisasjonen».

(NTB)