TORDENTALE: Thorbjørn Jagland og kona Hanne Grotjord har flere ganger kritisert Aftenpostens hovedsak fra lørdag. I dag sier Jagland at han og Grotjord har fått nok. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TORDENTALE: Thorbjørn Jagland og kona Hanne Grotjord har flere ganger kritisert Aftenpostens hovedsak fra lørdag. I dag sier Jagland at han og Grotjord har fått nok. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Jagland raser mot Aftenposten: - Hanne og jeg har fått nok

Kaller avisas artikler «så ærekrenkende at det tar pusten fra oss».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Generalsekretær i Europarådet og tidligere Ap-leder Thorbjørn Jagland kommer i kveld med en voldsom tirade mot Aftenposten. Bakgrunnen er en artikkel i avisa der en tidligere ambassadør hevder Jagland forble passiv tross gjentatte varsler om angivelig korrupsjon.

Jagland og kona Hanne Grotjord har i en rekke innlegg på Facebook kritisert Aftenpostens artikkel.

Seint tirsdag kveld kom Jagland med en ordentlig tirade mot avisa på sin egen Facebook:

«HANNE OG JEG HAR FÅTT NOK», skriver han.

- Svertekampanje

«Vi har gjort hva vi kan for rettsstaten og menneskerettighetene i Europa i 8 år her i Strasbourg. I disse åtte årene har ingen norske medier hatt noen interesse av hva vi driver med. Det får så være», skriver han.

BAKGRUNNEN: Slik så Aftenpostens forside ut lørdag.
BAKGRUNNEN: Slik så Aftenpostens forside ut lørdag. Vis mer

«En bred svertekampanje mot generalsekretæren er satt i gang som ingen har sett maken til i Europarådets historie», skriver han.

Han går så gjennom tiltak som er satt i gang fra Europarådet, blant annet for tyrkere. Han peker også på at ministerkomiteen vil bringe Aserbajdsjan inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

«Akkurat i disse dager legger Aftenposten ut artikler som er så ærekrenkende at det tar pusten fra oss».

- Må tåle kritisk journalistikk

- Påstander om svertekampanje må stå for hans egen regning. I en posisjon som generalsekretær i Europarådet må han tåle kritisk journalistikk, sier nyhetsredaktør i Aftenposten, Tone Tveøy Strøm-Gundersen til Dagbladet om Jaglands kritikk.

Hun påpeker at saken er journalistisk arbeid med kilder, og at disse er ettergått.

- Vi er bevisste på at kilder kan ha en agenda, sier hun.

Rett før helga skrev Aftenposten om hvordan Aserbajdsjans ambassadør til Europarådet flere ganger skal ha varslet Jagland om korrupsjon i Europarådets parlamentarikerforsamling.

En rekke kilder understøttet framstillingen. Jagland bekreftet at møtene hadde funnet sted, men avviste at han hadde fått høre om kaviardiplomati eller korrupsjon. Og uansett kunne han ikke ta initiativ til noen gransking, siden parlamentarikerforsamlingen er uavhengig, framholdt han.

Gullklokker og luksusreiser

Politikerne i Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) ble ifølge varsleren vartet opp med rådyre luksusreiser, middager, gullklokker, ekstravagante gaver, kilovis med kaviar og rene pengeoverføringer. Hensikten var å kjøpe deres lojalitet og stemmer i parlamentarikerforsamlingen, ifølge avisa. Tidligere ambassadør Arif Mammadov kaller kaviardiplomatiet korrupsjon.

«I mange måneder har jeg forsøkt å forklare Aftenposten at jeg ikke kunne møte en avhoppet ambassadør fra Aserbajdsjan, men de mener at dette var fordi jeg ikke ville ha informasjon fra han», skriver Jagland.

- Vi i Aftenposten og journalisten har jobbet med denne saken og Europarådet siden april. Han har jobbet bredt med kilder og har intervjuet 50-tall norske og internasjonale parlamentarikere, embetsmenn, diplomater, organisasjoner og forskere, sier Strøm-Gundersen.

Takket nei til Oslo-intervju

- Vi har skrevet denne saken basert på kilder som kommer med kritikk av Jaglands håndtering av dokumentert korrupsjon. I arbeidet med saken har vi også vært i Strasbourg og intervjuet Jagland. Vi har fulgt opp med telefonintervjuer, utdypet og fått bekreftelser. Jagland har også da vist til kilder som han mener er interessante for oss å intervjue. Vi har også intervjuet de kildene, sier nyhetsredaktør Strøm-Gundersen.

Hun sier at Jagland fikk sitater oversendt og at disse ble lest, sitatsjekket og godkjent.

Jagland forklarer at en av de avhoppede ambassadørene som det ble foreslått et møte med, som Jagland avviste, ville kunne sette forholdet til både Georgia og Ukrainas regjering på spill. Han mener også det kunne spolert arbeidet med å få frigitt fanger i Aserbajdsjan.

«Aftenposten har stilt spørsmål om dette på Mail. Jeg sa meg villig til å ha et intervju mens jeg var i Oslo der alle spørsmål kunne bli stilt. Det var ikke av interesse.» skriver Jagland.

- Han tilbød seg et seg nytt intervju. Vi sa vi gjerne kunne gjøre det om det var noe nytt, men gjorde ikke noe mer ut av det. Vi har forsøkt å holde åpen dialog og la ham slippe til, sier Strøm-Gundersen.

Aftenposten har i kveld publisert et innlegg fra kommunikasjonsdirektør i Europaparlamentet, Daniel Höltgen, hvor han understreker mye av det samme.

- En belastning som overgår det meste

«Dette har vært en belastning for oss som overgår det meste. Det sier ikke lite. Nå er det best for både min kone og meg, og mine to sønner at vi i de to årene vi har igjen her i Strasbourg vier oss til det unike systemet vi har bygget opp i Europa for beskyttelse av menneskerettigheter. Vi er motivert for det, men ikke for nye journalister fra Norge som hopper inn plutselig og tror de behersker stoffet.

Også vi rett til å ta vare på oss selv.» skriver Jagland.