Jagland refser Stoltenberg

Sammenlikner Norge med autoritære regimer.

-PARADOKS:  Jagland mener det er et paradoks at Stoltenberg vil bruke partipisken i en sak som handler om ytringsfrihet. 
Foto: Knut Falch / SCANPIX
-PARADOKS: Jagland mener det er et paradoks at Stoltenberg vil bruke partipisken i en sak som handler om ytringsfrihet. Foto: Knut Falch / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) kritiserer statsminister Jens Stoltenberg for å bruke partipisken for å sikre flertall i en sak som handler om ytringsfrihet.


Jagland mener det er et paradoks å tvinge et forslag om ytringsfrihet gjennom i Stortinget, og på den måten hindre stortingspolitikernes ytringsfrihet.


- Det vil i seg selv være et paradoks hvis et så prinsipielt spørsmål som ytringsfrihet blir underlagt partipisk. Særlig når det fremkommer at spørsmålet kan ha vært gjenstand for hestehandel og forsøk på å kuppe hverandre, skriver Jagland i en kronikk i Aftenposten.


Jagland viser til debatt rundt saken om at Senterpartiet har presset gjennom sitt syn om å straffe religionskritikere. Han mener det derfor er nødvendig at Stortinget får mulighet til å gå dypt inn i saken uten partibindinger.


Jagland viser til FNs menneskerettighetserklæring og Europarådets menneskerettighetskonvensjoner, og peker på at autoritære regimer gjennom FN forsøker å innføre forbud mot krenkelser av religion.


- Stortinget må sette saken inn i en slik sammenheng. Vi kan ikke risikere at partipisk gir oss en lovgiving på dette området som egentlig ikke har flertall, skriver Jagland i kronikken.


Jagland slår fast at Stoltenberg ikke har myndighet til å binde Aps stortingsgruppe.

- Det er en lang tradisjon for at det bare er stortingsgruppen selv som kan binde gruppen, sier Jagland til avisen. (©NTB)