<strong>-PARADOKS:</strong>  Jagland mener det er et paradoks at Stoltenberg vil bruke partipisken i en sak som handler om ytringsfrihet. 
Foto: Knut Falch / SCANPIX
-PARADOKS: Jagland mener det er et paradoks at Stoltenberg vil bruke partipisken i en sak som handler om ytringsfrihet. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer

Jagland refser Stoltenberg

Sammenlikner Norge med autoritære regimer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) kritiserer statsminister Jens Stoltenberg for å bruke partipisken for å sikre flertall i en sak som handler om ytringsfrihet.


Jagland mener det er et paradoks å tvinge et forslag om ytringsfrihet gjennom i Stortinget, og på den måten hindre stortingspolitikernes ytringsfrihet.


- Det vil i seg selv være et paradoks hvis et så prinsipielt spørsmål som ytringsfrihet blir underlagt partipisk. Særlig når det fremkommer at spørsmålet kan ha vært gjenstand for hestehandel og forsøk på å kuppe hverandre, skriver Jagland i en kronikk i Aftenposten.


Jagland viser til debatt rundt saken om at Senterpartiet har presset gjennom sitt syn om å straffe religionskritikere. Han mener det derfor er nødvendig at Stortinget får mulighet til å gå dypt inn i saken uten partibindinger.


Jagland viser til FNs menneskerettighetserklæring og Europarådets menneskerettighetskonvensjoner, og peker på at autoritære regimer gjennom FN forsøker å innføre forbud mot krenkelser av religion.


- Stortinget må sette saken inn i en slik sammenheng. Vi kan ikke risikere at partipisk gir oss en lovgiving på dette området som egentlig ikke har flertall, skriver Jagland i kronikken.


Jagland slår fast at Stoltenberg ikke har myndighet til å binde Aps stortingsgruppe.

- Det er en lang tradisjon for at det bare er stortingsgruppen selv som kan binde gruppen, sier Jagland til avisen. (©NTB)

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer