Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jagland refses for skulk

- Det er helt uhørt at Ap's parlamentariske leder Thorbjørn Jagland ikke er til stede i Stortinget når den nye regjeringen legger fram sin regjeringserklæring, sier Fremskrittspartiets leder Carl I. Hagen til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høykommissæren kritiserer Jagland

Også de andre partiene på Stortinget - med unntak av Arbeiderpartiet - reagerer med undring på at Ap's leder og parlamentariske leder ikke fant grunn til å være til stede under Bondevik-regjeringens tiltredelseserklæring.

Jagland reiste umiddelbart etter regjeringsskiftet fredag til Israel, hvor han har vært til stede under åpningen av Simon Peres fredssenter, og er tilbake først i dag.

I Jaglands fravær i går delte Ap-nestlederne Jens Stoltenberg og Hill-Marta Solberg og parlamentarisk nestleder Tom Thoresen på jobben med å kommentere Bondevik-erklæringen.

- Respektløst

- Det er helt uhørt at Jagland ikke er til stede i dag. Det ser ut til at Jagland fortsatt later som han er statsminister og reiser rundt og åpner ting som norske skattebetalere har finansiert, sier Hagen.

- Viser Jagland på denne måten manglende respekt for Stortinget?

- Jagland viser først og fremst manglende respekt for sin egen stortingsgruppe, sier Hagen.

De øvrige parlamentariske lederne er mer avdempede i sine kommentarer.

- Jaglands rolle i dag ville jo først og fremst vært å lytte. Men når en ny regjering presenterer seg for Stortinget, bør parlamentariske ledere være til stede, sier Høyres leder Jan Petersen.

- Overrasket

- Jeg er meget overrasket over at lederen for opposisjonen ikke er til stede når regjeringen legger fram sin regjeringserklæring, lyder kommentaren fra Senterpartiets parlamentariske leder Johan J. Jakobsen.

- Jeg har registrert at Jagland ikke er her, og at han har valgt å prioritere et viktig internasjonalt oppdrag. Men jeg antar at han vil være til stede og delta i debatten om erklæringen, er den mer diplomatiske kommentaren fra Kristelig Folkepartis parlamentariske leder Einar Steensnæs.

- Jeg synes først og fremst dette er en sak for Arbeiderpartiet. De mangler jo ikke folk til å kommentere regjeringserklæringen. Jeg ser Jaglands fravær som et uttrykk for at Jagland anser at Bondevik-regjeringen kommer til å sitte en stund, og at han derfor forholder seg tilbakelent. Hadde Jagland ønsket å gå i klinsj med Bondevik fra dag én, hadde han nok vært her, sier SV-leder Kristin Halvorsen.
Venstres parlamentariske nestleder Gunnar Kvassheim sier han ikke har behov for å blande seg inn i Ap's mannskapsdisposisjoner.

- Men jeg har merket meg at Jagland ikke var til stede i dag, sier Kvassheim.

Også Kystpartiets Steinar Bastesen reagerer med undring på Jaglands fravær.

- Jagland var savnet her i dag. Det har nå vært full sal. Den eneste som manglet var den avgåtte statsministeren. Det er selvsagt vanskelig å få alt til å klaffe, men det er jo en prioriteringssak. Det er tydelig at Jagland prioriterer fredsarbeid i Midtøsten framfor Stortinget, sier Bastesen.

- Skulle vært her

På spørsmål om ikke Ap's parlamentariske leder burde vært i Stortinget når den nye regjeringen la fram regjeringserklæringen, svarer nestleder Jens Stoltenberg:

- Jo, helst, og det hadde Jagland vært hvis han hadde hatt mulighet. Men han er i Israel etter en spesiell invitasjon fra tidligere statsminister Simon Peres. Det var ikke mulig for Jagland å kombinere besøket i Israel med å være i Stortinget i dag.

Det er uhørt at opposisjonslederen ikke er til stede når Bondevik-regjeringen tiltrer.

Hele Norges coronakart