Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jagland-regjeringen kjente til samtalene

BRUSSEL/OSLO(Dagbladet): Allerede i månedsskiftet august- september i fjor tok Telia den første kontakten med Tormod Hermansen i Telenor. Få dager etter orienterte Hermansen Jagland-regjeringen, ved samferdselsminister Sissel Rønbeck, om at det ville kunne bli aktuelt med samtaler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det bekrefter konserndirektør Tormod Hermansen overfor Dagbladet.

Onsdag i forrige uke fortalte Hermansen at Telia tok iniativet til samtaler først i slutten av oktober - like etter at det amerikanske teleselskapet Ameritech hadde kjøpt en stor post i Telenors alliansepartner TeleDanmark. Det skjedde 27. oktober i fjor.

Men nå viser det seg altså at Telia har hatt følere ute overfor Telenor flere måneder før denne nyheten slo ned som en bombe i Danmark.

- Uaktuelt

- Det er riktig at det ble tatt kontakt fra Telia i månedsskiftet august- september. Det har jeg aldri lagt skjul på. Men den kontakten var helt uten relevans, sier Hermansen, og forklarer:

- Telia tok iniativ og orienterte om at det ville kunne bli aktuelt med samtaler. Det ble ikke aktuelt, og det ble ikke ført noen samtaler med Telia før etter Ameritech-oppkjøpet i Danmark i oktober, sier han.
- Det var overhodet ingen fusjonssamtaler mellom Telenor og Telia mellom september og oktober. Det var først i oktober at løpet startet, presiserer han.

Informerte Rønbeck

Relativt få dager etter at Telia hadde tatt den første kontakten i august- september, orienterte Hermansen daværende samferdselsminister Sissel Rønbeck om dette i et møte.

- Jeg informerte henne om at det var tatt et iniativ fra Telia om samtaler - og at det ville kunne bli aktuelt med samtaler.

- Informerte du også daværende statsminister Jagland om Telia-iniativet?
- Nei.

- Ba du samferdselsmininsteren formidle den informasjonen videre til sin sjef?
- Nei.

- Hvis iniativet fra Telia var uaktuelt, hvorfor fant du det da nødvendig å informere statsråden?
- Telia er et statseid selskap, og jeg kunne ikke utelukke at den svenske statsråden ville ta kontakt med den norske statsråden. Jeg fant det derfor naturlig at hun visste om det svenske iniativet.

Samtaler med EU

I går reiste Hermansen rett fra oppvaskmøte og botsgang i Oslo til samtaler med EU-kommisjonen i Brussel.

Sammen med toppsjefen i svenske Telia, Lars Berg, orienterte de EUs kommissær for konkurransesaker, Karel van Miert, om de forestående fusjonsplanene.

En eventuell fusjon mellom Telia og Telenor overstiger langt de grensene EU har satt med hensyn til dominerende aktører i markedet, og dersom EU mener fusjonen er konkurransehemmende, kan kommisjonen stoppe planene.

- van Miert satte pris på å bli orientert, og han orienterte om de prosedyrer vi nå må følge, sier Hermansen.

Når en eventuell avtale mellom Telenor og Telia er ferdigforhandlet, må det utarbeides en «notifikasjon» - en slags redegjørelse - som må sendes EU-kommisjonen for endelig vurdering og godkjennelse.

Presset

Det var en presset Hermansen som i går kveld møtte Dagbladet. Han ville ikke svare på om hans uforbeholdne beklagelse hadde svekket hans posisjon - og skadd de videre forhandlingene:

- Jeg har gjennomgått saken grundig med både styret og statsråden, og begge har akseptert min beklagelse. Jeg er opptatt av resultater og vil ikke spekulere i om min posisjon er svekket, sier han.
- Det kan ikke rettes formelle innvendinger mot måten jeg håndterte dette på, men jeg ser at min håndtering kan fortone seg lite lojal.

Advarte

Hermansen slår nå tilbake mot det inntrykket som er skapt av at han gikk bak regjeringens rygg - og bare informerte opposisjonen om at fusjonsplanene muligens kunne lekke ut.

- På det møtet hvor samferdselsminister Dørum satte foten ned og sa nei til videre samtaler mellom Telia og Telenor, ga vi klart uttrykk for at vi var bekymret og redde for at saken ville lekke ut. Den vurderingen ga vi uttrykk for i det møtet, sier Hermansen.

- Vi var heller ikke orientert om at regjeringen ville gi Stortinget en orientering om denne saken på et seinere tidspunkt, sier han.

- Vi fikk dessverre rett. Saken lakk ut lenge før vi regnet med, konstaterer Telenor-sjefen.

  • Se også leder, side 3

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!