Jagland rotet det til

Brussel: Norge avviser EUs krav om å oppheve importforbudet nå. Utenriksminister Thorbjørn Jagland skapte forvirring om EUs reaksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU rettet tirsdag morgen en henvendelse til Norge om å oppheve importforbudet mot kjøtt og melkeprodukter umiddelbart.

Jagland hevdet at det ikke hadde kommet innvendinger mot de norske tiltakene, og det tok mange timer før UD endret denne framstillingen.

–Vi fikk en formell henvendelse i begynnelsen av møtet. Det var en muntlig henvendelse og vårt svar var også formelt. Vi fikk inntrykk av at EU hadde forståelse for våre synspunkter, sa UDs pressetalsmann Karsten Klepsvik til NTB tirsdag kveld.

Om formiddagen lød det slik fra utenriksminister Thorbjørn Jagland overfor journalister i Stortinget:

–UD har ikke fått referert at det (i møtet) var noen innvendinger mot at Norge stengte grensene.

Sviktende grunnlag

Det synes klart at utenriksministerens uttalelser falt på sviktende grunnlag. Det var rett etter klokken 10 klart at EU formelt hadde bedt Norge om å oppheve importforbudet gjeldende for hele EU.

Jaglands bagatellisering av reaksjonen blir motsagt av både offisielle og uoffisielle kommentarer fra EUs side.

–Vi har i møtet formelt bedt Norge om å oppheve importforbudet, sa EU-kommisjonens talskvinne Beate Gminder.

En høytstående tjenestemann i kommisjonen sa at tiltakene har påført EØS-samarbeidet politisk skade.

Tirsdagens møte var uansett historisk. Det er første gang i EØS-avtalens sjuårige historie at en av partene har tatt i bruk nødrettsbestemmelsene i avtalen og blitt kalt inn til samtaler av motparten. Det er også sannsynlig at saken kommer opp på EØS-komiteens møte 30. mars.

Hanssen sier nei

Landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen er for sin del ikke i tvil om at EU formelt har bedt Norge oppheve importforbudet, men han slår fast at dette tidligst er aktuelt når forbudet 27. mars har vart i to uker.

–Vi får tåle at EU er uenig med oss, selv om vi ikke er glade for situasjonen. Vi har på møtet fått framført våre argumenter, og mener at de er gode. Det mulige munn- og klovsyketilfellet i Nederland viser at situasjonen fortsatt er usikker, sier Hanssen.

Han hadde som del av prosedyren i EØS-avtalen regnet med å bli kalt inn på teppet på grunn av importforbudet, og påpeker at det ikke er fremmet trusler om sanksjoner eller mottiltak fra EUs side.

Over helgen vil regjeringen sammen med fagmyndighetene i Statens dyretilsyn og ekspertisen ved Veterinærinstituttet gjøre opp status og avgjøre om importforbudet skal forlenges.

Hanssen vil ikke spekulere over hva som skal til for å oppheve tiltakene, men er lettet over at det så langt ikke har blitt noen epidemi på kontinentet. Dette styrker sjansen for at tiltakene blir lempet på.

Utenfor EU

Norge er det eneste landet i EØS-området som har innført et totalt importforbud, og Hanssen sier at det i denne situasjonen er lettere for et land utenfor EU enn for EU-landene å innføre så vidtrekkende tiltak.

Hanssen måtte tirsdag også svelge et bitende angrep på Norge fra Sveriges tidligere LO-leder Stig Malm, som i et fjernsynsintervju sa at de norske tiltakene er rendyrket proteksjonisme og nasjonalisme.

–Tullprat, sa Hanssen, som mener det er urimelig og unfair å trekke i tvil at de norske tiltakene bygger på tungtveiende faglige argumenter.

(NTB-Ole Kristian Bjellaanes og Alf Skjeseth)