Jagland samler partene

Israels forsvarsminister Benjamin Ben Eliezer møter palestinernes leder Yassir Arafat i Ramallah neste torsdag. Thorbjørn Jagland står bak det oppsiktsvekkende møtet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jagland skal lede delegasjonen, som møtes i Ramallah og i Tel Aviv torsdag og fredag i neste uke:

- Dette er et veldig viktig skritt. Jeg ble litt overrasket da partene gikk med på forslaget, men samtidig er det desto mer gledelig, sier Jagland.

Det er som leder av Sosialistinternasjonalens Midtøstenkomité Jagland har fått partene til å møtes. Både Arafats Fatah-parti og det israelske Arbeiderpartiet har representanter i komiteen. Jagland ytret ønske om å skape kontakt mellom partene, og fikk overraskende ja fra begge.

Positive reaksjoner

Møtene finner sted både i Ramallah og Tel Aviv fordi Arafat sitter i israelsk husarrest i Ramallah. Forsvarsminister Ben Eliezer og flere israelske representanter drar til Ramallah for å snakke med Arafat torsdag. Dagen etter vil flere palestinske representanter reise til Tel Aviv for å møte israelske politikere.

- Begge parter reagerte positivt på min henvendelse. Nå håper jeg at det kan komme noen resultater ut av møtene, sier Jagland, som etter planen reiser til Israel tirsdag.

Der vil han ha en rekke bilaterale møter med lederne på palestinsk og israelsk side.

Den israelske hæren har ilagt israelerne forbud mot å dra til de palestinske områdene. Men nå har altså Arbeiderparti-leder og forsvarsminister Ben Eliezer bestemt seg for at han drar til Ramallah.

Volden fortsetter

Også i går fortsatte volden med uforminsket styrke. Minst ni palestinere ble drept da statsminister Ariel Sharon satte inn fly og stridsvogner mot nye mål på Vestbredden i går. Han gjorde det til tross for advarsler fra USA. Seinere ble to palestinske leger på jobb drept i flyktningleiren Tulkarem.

Oberst Yair Golan fortalte israelsk radio at den siste offensiven vil pågå et par dager og at målet er å fortsette klappjakten på så mange militante palestinere som mulig.

USAs utenriksminister Colin Powell sluttet seg onsdag til de kritiske røstene som har sagt at dette ikke er måten å gjøre det på, hvis målet er å løse konflikten i Midtøsten.

SELVMORDSBOMBE: Krigshandlingene fortsatte for fullt mellom israelere og palestinere i går. Her bærer israelske soldater en skadd mann ut av en hotellobby som ble sprengt i lufta av en palestinsk selvmordsbomber i går.