Jagland setter Bondevik i knipe

For første gang siden maktskiftet har Ap-leder Thorbjørn Jagland skaffet seg nakketak på statsminister Kjell Magne Bondevik: Hvis Bondevik ikke kommer Ap i møte på noe vesentlig punkt, har han vist for all verden at samarbeidsinvitten bare var spill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis Bondevik på den annen side går med på skatteskjerpelser i milliardklassen, vil han måtte bryte budsjettavtalen med Høyre og Fremskrittspartiet fra i fjor.Da har Bondevik-regjeringen satt det politiske vennskapet til Frp og Høyre over styr og begitt seg ut på et farlig liv.

I dag fortsetter forhandlingene mellom Ap's og Sentrums parlamentariske ledere, men uansett utfall vil Jagland stå igjen med en taktisk seier:

  • Ved å gå knallhardt ut med en krisebeskrivelse av norsk økonomi, skaffet han seg en forhandlingsposisjon på sine premisser.
  • Ved å invitere til samarbeid et par dager etterpå, viste han samarbeidsvilje.
  • Ved nå å proklamere at kontantstøtten ikke skal være til hinder for en ansvarlig revisjon av budsjettet, sender han ballen tilbake sentrumsregjeringen.
    I går krevde Jagland skatteskjerpelser på tre milliarder kroner som motytelse for å sikre «en ansvarlig revisjon av budsjettet».

Planlagt

Jaglands offensiv i forrige uke var ifølge Jaglands nære rådgivere nøye planlagt, trekk for trekk.

Riktignok kom brevet i Aftenposten totalt overraskende på selv sentrale Ap-tillitsvalgte. Flere i stortingsgruppa og på Youngstorget steilet over Jaglands meget sterke språkbruk i pinsebrevet. Men reaksjonene la seg etter hvert som Jagland spilte ut sine neste trekk.

Sentrale kilder understreker overfor Dagbladet at det er opp til partilederen å gjøre de taktiske trekkene når strategien er lagt. Etter sentralstyremøtet i går sa Jagland at det «til de grader» er full oppslutning om strategien og håndteringen av revidert nasjonalbudsjett.
At han først i går, på tampen av tautrekkingen om revidert nasjonalbudsjett, sa at kontantstøtten ikke skal hindre samarbeid om revidert nasjonalbudsjett, var ikke tilfeldig.

Dagsordenen

Etter å ha blitt kritisert for å sitte og furte på sidelinja, klarte Jagland i løpet av noen TV-debatter, avisintervjuer og ikke minst pinsebrevet i Aftenposten i forrige uke å tilrane seg initiativet i den politiske debatten.

- Det var helt nødvendig å få Bondevik til å skjønne at vi ønsket forhandlinger, men på våre premisser. Derfor måtte Jagland hamre på den økonomiske situasjonen , sier en sentral kilde.
- Vi har oppnådd å sette dagsordenen ved avslutningen av stortingssesjonen, sier en annen Ap-kilde fornøyd.