Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jagland skaper trøbbel for NRK

FLOKER: Gjennom sitt ekteskap med samferdselsminister Sissel Rønbeck tilfredsstiller ikke Østlandssendingens leder Arne Wam de tillitskrav som kan utledes av forveltningsloven. Det samme gjelder aktuelitetssjef Tom Berntsen, som er gift med statsministerens søster. Thorbjørn Jaglands nye regjering utløser uoversiktlige forhold i NRK. Sissel Rønbecks comeback som statsråd betyr at Østlandssendingens leder, Rønbecks ektemann Arne Wam, må gå opptil flere runder med seg selv før status gjøres opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens den nye samferdselsministeren skal styre Gardermo-utbyggingen, skal Arne Wam og hans medarbeidere dekke den. Kombinasjonen åpner for rik utveksling av tips, råd og vink over frokostbordet og i ektesenga.

- Jo, jeg har tenkt på dette, innrømmer Arne Wam overfor Dagbladet.

- Problemstillingen er ikke ny for meg, legger han til. Om han slutter som sjef i Østlandssendingen, kunne han ikke svare på i går.

Samtidig utløser Rønbecks inntreden i regjeringen et gjensyn med hennes tidligere ektemann, utenriksminister Bjørn Tore Godal. De to har barn sammen.

Mer trøbbel

Statsministeren selv utløser trøbbel for svogeren Tom Berntzen, aktualitetssjef i NRK. Berntzens sjef, tidligere Ap-statsråd Einar Førde, ser ingen grunn til å fjerne Berntzen på grunn av familiebåndet til statsministeren.

NJ-leder Diis Bøhn er skeptisk til de nære familieforbindelsene mellom toppen av maktapparatet og sentrale pressefolk. Hun råder Wam og Berntzen til å trekke seg.

- Selv om folkene er aldri så flinke, så vil det alltid kunne stilles spørsmål om deres vurderinger er påvirket av disse personlige forholdene, sier Bøhn.

Inhabile

Jus-professor Carl-August Fleischer har dette å si om de nye, nære bånd mellom landets ledelse og toppene i NRK:

- Dersom man skal legge forvaltningslovens habilitetsregler til grunn for de tillitskrav som stilles til Arne Wam, så er han klart inhabil. Hans ekteskap med statsråden er nettopp, som det heter, et slikt særegent forhold som er egnet til å svekke tilliten til vedkommendes upartiskhet. Nå er ikke journalistikk forvaltning, men dersom man skal legge disse tillitskrav til grunn, så bør man i en slik situasjon fratre.

Fleischer gjør det klart at Tom Berntzen, som er gift med statsministerens søster, på lik linje med Wam kommer i konflikt med habilitetsreglene.

Den av NRK-sjefene som nå endelig får være i fred, er Grete Bergets ektemann, svenske Per Ritzler. Med Bergets avgang forstummer kravet om at Ritzler må slutte som reportasjeleder i Dagsnytt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media