Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jagland slår tilbake mot Lundestad i nytt innlegg: - Løgn, sjokkerende og ufint

Thorbjørn Jagland mener Lundestad bryter taushetsløftet og vil «tilbakevise påstander».

I NY BOK:  I sin nye bok skriver Geir Lundestad om alle komitélederne han har jobbet under i Nobelkomiteen, også Thorbjørn Jagland. Nå slår Jagland tilbake i et innlegg i Aftenposten. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
I NY BOK: I sin nye bok skriver Geir Lundestad om alle komitélederne han har jobbet under i Nobelkomiteen, også Thorbjørn Jagland. Nå slår Jagland tilbake i et innlegg i Aftenposten. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jagland har skrevet et innlegg i Aftenposten hvor han argumenterer mot flere av påstandene Geir Lundestad har kommet med i boka «Fredens sekretær».

I boka skriver Lundestad at Jagland er «svært distré», har «overraskende brister i kunnskap» og en angivelig sviktende teft for hva som passet seg. Videre skriver han at Jagland husket arrangementsdetaljer dårlige, at han var keitet på telefon og i direkte samtaler, og glemte navn.

- Det er to påstander jeg må gjendrive, siden han tirsdag kveld annonserte at han vil reise land og strand rundt for å promotere boka. Komiteen er enig i at jeg ikke bryter noe taushetsløfte ved å ta til motmæle på disse to punkter, skriver Jagland.

To påstander Det første er at han ikke skrev sine egne taler til Nobel-seremoniene. Dette kaller Jagland en løgn. Lundestad har skrevet at Jagland brukte «overraskende mange» av Lundestads innspill til talene.

- Det er rett og slett ufint å påstå at jeg ikke arbeidet med mine taler og slik indikere at det var sekretærens utkast jeg leste opp, skriver Jagland. 

Det andre Jagland trekker fram, er at han skal ha gitt hint til pressen om hvem som skal få Nobelprisen.

- Påstanden om at jeg «hintet» til pressen om hvem som ville få prisen er ikke bare ufin, den er injurierende, skriver Jagland.

- Brøt taushetsløftet Nobelkomiteen mener Lundestad har brutt komiteens taushetsløfte i den nye boka si. Derfor har de besluttet å kaste Lundestad ut fra hans kontor på Nobelinstituttet.

I boka gjør Lundestad analyser av alle de seks komitélederne han har arbeidet for, og snakker om vurderinger bak kulissene før Nobelprisen ble utdelt.

- For meg var det naturlig å gi en karakteristikk av de seks som har vært leder av komiteen gjennom de 25 åra, og Jagland var en av disse lederne. Jeg påpeker svakheter og styrker ved alle, forklarte Lundestad.

Boka fikk imidlertid Nobelkomiteen til å reagere sterkt.

- Fortrolighet og konfidensialitet en forutsetning for å skape den atmosfære av trygghet og gjensidig respekt som er nødvendig for å kunne drøfte seg fram til gode, felles standpunkter. Den norske Nobelkomite mener Geir Lundestad har begått et klart tillitsbrudd overfor komitémedlemmer og ledere som i fortrolighet har diskutert Nobels fredspris med ham og i hans nærvær. Dette gjør han blant annet gjennom beskrivelser av personer og prosesser i komiteen, uttalte komiteen.

- Tegner sin egen historie Jagland påpeker at medlemmene i nobelkomiteen ikke kan svare på påstandene i Lundestads bok, nettopp fordi de også er bundet av dette taushetsløftet. Og at Lundestads bok derfor er «sjokkerende». Det Jagland kommenterer i sitt svar, sier han er ting som ikke har med komiteen å gjøre, men som går på «hans integritet.»

- Når én bryter taushetsløftet og alle de andre må holde det, oppstår en slik situasjon at den ene kan si hva den vil og tegne sin egen historie. Og det har han gjort, sier Jagland til Aftenposten.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Geir Lundestad i kveld.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!