Jagland slutter på Stortinget

Skal lede Europarådet. - Vemodig å slutte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) stiller ikke til gjenvalg som Stortingsrepresentant. Han takker dermed for seg i norsk politikk etter valget neste år.

Jagland sendte tidligere i dag ut en melding til pressen om at han skal holde en pressekonferanse klokka 13 i dag «for å gi en meddelelse».

- Jeg har gitt beskjed til nominasjonskomitéen i Buskerud Arbeiderparti at jeg ikke stiller til gjenvalg til Stortinget. Det er med et visst vedmod jeg takker for meg fordi Stortinget ligger mitt hjerte nær, sier Jagland.

Bred støtte til Norge 

Årsaken til at Jagland slutter er at han skal stille til valg for å bli generalsekretær i Europarådet.

- Jeg ble tidligere i år spurt av regjeringen om jeg ville stille til valg som Norges representant til å bli generalsekretær i Europarådet. Jeg sa da at det måtte foretas sonderinger blant medlemslandene om støtten til mitt kandidatur, sier Jagland.

Jagland sier funderingene blant Europarådets medlemsland tyder på en bred støtte til Norges kandidat blant sentrale land, og at han derfor har sagt ja til å stille til valg.

Ønsker å være president

UT I EUROPA: Stortingspresident Thorbjørn Jagland har takket ja til å stille til valg for å bli generalsekretær i Europaråd. Foto: Scanpix
UT I EUROPA: Stortingspresident Thorbjørn Jagland har takket ja til å stille til valg for å bli generalsekretær i Europaråd. Foto: Scanpix Vis mer

- Det er parlamentarikerforsamlingen som velger etter at ministerkomitéen har pekt ut kandidatene. Skulle jeg få vervet, er det den høyest rangerte stillingen Norge har hatt siden Trygve Lie var generalsekretær i FN.

Svenske Carl Bildt leder ministerkomitéen i dag og leder prosessen med å peke ut kandidatene. Valget av generalsekretær skjer i slutten av juni neste år og Jagland vil bli sittende på Stortinget ut perioden.

- Jeg fortsetter på Stortinget ut perioden og stiller til valg som president også for den kommende perioden hvis Stortinget ønsker det, sier Jagland.

Europarådet er ikke et EU-organ, men en internasjonal organisasjon med 47 medlemsland og hovedkontor i Strasbourg i Frankrike. Norge har vært med siden starten i mai 1949. Europarådet har blant annet ansvar for å overvåke at medlemslandene etterlever Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. 

Terry Davis fra det britiske arbeiderpartiet er i dag generalsekretær i Europarådet. Han trer av i september 2009.