Jagland spår at Bondevik kryper til korset

TROMSØ (Dagbladet): Ap-leder Thorbjørn Jagland er overbevist om at sentrumsregjeringen vil søke budsjettsamarbeid med Ap til høsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Fellesforbundets leder, Kjell Bjørndalen, i går delte sine dystre tanker om Arbeiderpartiets manglende innflytelse i de nærmeste to åra med Dagbladets lesere, turnerte Ap-lederen Nord-Norge med løfter og visjoner. Jagland ser langt lysere på livet enn sin partifelle i Fellesforbundet. Han er sikker på at sentrumsregjeringen vil krype til korset i høst og be Ap om hjelp til å få vedtatt statsbudsjettet.

Sannhetens time

- Sannhetens time nærmer seg for sentrumsregjeringen. Den kan ikke enda et år si at den vil gi mer til kommunene, skolene, skolefritidsordningen, ja, til og med barnehagene, og så inngå et budsjettsamarbeid med Høyre og Frp.

- De kan ikke fortsette å si en ting og gjøre noe helt annet. Derfor tror jeg at det ligger til rette for et samarbeid med Ap i høst, sier Jagland.

Tvilen rundt høstens budsjettrivninger gjør valgkampen spennende, mener Ap-lederen.

- Denne gangen står det store, rikspolitiske saker på dagsordenen, saker som ikke bare får betydning for samarbeidsklimaet på Stortinget, men også for hver enkelt kommune i Norge.

Krav til Bondevik

Jagland presenterer følgende ultimatum for Bondevik-regjeringen:

- Det må bygges flere barnehager, og statstilskuddet for både offentlige og private barnehager må opp. Både barnehager og skolefritidsordningen må bli billigere for brukerne. Det er konkrete krav regjeringen har å forholde seg til, sier Jagland.

- Regjeringens medlemmer sier at samarbeidsløftene er tomt prat?

- Da vil jeg spørre: Sier de det for å fortsette samarbeidet med Høyre og Frp? Ap vil styrke kommunene og den totale barneomsorgen i Norge. Ønsker ikke regjeringen det samme? spør Jagland.

Svarer til høsten

- Hva med kontantstøtten?

- Jeg kan ikke si noe bastant før vi får sikre tall som viser om den rammer barnehagene, skolefritidsordningen og skolene. Vi vet at det har skjedd tidligere.

- Og det kan ikke Ap tillate?

- Norges Bank satte ikke ned renta. Det var et klart signal til politikerne om at de må prioritere. De kan ikke både gi kontantstøtte og samtidig innfri alle andre løfter.

- Når får vi vite om Ap kan akseptere et budsjettsamarbeid med eller uten kontantstøtte?

- Det er vanskelig for meg å svare på dette spørsmålet før statsbudsjettet er lagt fram i høst. Men det er vanskelig å akseptere en ordning som direkte rammer Ap's prioriterte områder, sier Jagland.