Jagland spår «dype endringer» i Midtøsten

- Midtøsten kommer aldri til å bli den samme etter dette, sier Thorbjørn Jagland.

Generalsekretær i Europarådet, Torbjørn Jagland, mener revolusjonen i Egypt vil bane vei for etterlengtede endringer i Midtøsten.  Foto: Geir Bølstad / Dagbladet.
Generalsekretær i Europarådet, Torbjørn Jagland, mener revolusjonen i Egypt vil bane vei for etterlengtede endringer i Midtøsten. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Når presidenten er nødt til å sette inn tanks og jagerfly mot sin egen befolkning for å beholde makten, så er det på høy tid å gå av, sier generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland om Hosni Mubaraks avgang som president i Egypt.

- Autoritære regimer i regionen kan trekke en lærdom fra dette. Verden har forandret seg. Det nytter ikke for dem å tvinge til seg makten lenger, sier Jagland, som mener at hendelsen vil bane vei for det han kaller «dype endringer» i Midtøsten.

- Berlinmuren Jagland er en av dem som sammenligner hendelsen med Berlinmurens fall i 1989, som førte til at de sovjetsponsede styrer i østeuropeiske land falt én etter én. 

- Jeg er ganske sikker på at de endringene som kommer, blir til det bedre, akkurat som den gangen.  

- Én ting er sikkert, Midtøsten kommer aldri til å være den samme etter dette, legger han til.  

- Delvis seier Den ferske generalsekretæren i Europarådet sier at avgangen er en seier for de demokratiske kreftene i Egypt. Men demokratiet har ikke vunnet ennnå, advarer Jagland.  

- Det er en delvis seier. Spørsmålet er om Egypt klarer å omsette denne seieren i endrede maktforhold. Det er et åpent spørsmål.  

- Trenger hjelp Protestmarsjene i Egypt ble i stor grad organisert gjennom sms og Facebook, helt inntil regjeringen la ned den ene kommunuikasjonskanalen etter den andre. Det eneste de ikke kunne stoppe var jungeltelegrafen.  

- Men disse menneskene vil komme til å trenge mer enn SMS og Facebook til å omfordele makten, påpeker han. Han antar at det er de mest organiserte kreftene som har best utgangspunkt til å ta over maktvakuumet.  

Ingen radikal Islam Er du bekymret for hvilke krefter som slipper til makten?  

- Det råder en viss bekymring for det. Men jeg tror ikke vi skal svartmale dette.

- De unge menneskene som gikk ut i gatene med slagordene, gjorde ikke fordi de krevde å kreve radikal islam. De krevde frihet og respekt for grunnleggende menneskelige verdier, sier Jagland.  

- Fordel for Israel - Mener du at Israel bør se med bekymring på utviklingen?

- Det er også i Israels interesse at de er omgitt av land med demokratiske regimer, sier han.

Samtidig oppfordrer han Vesten til å ikke blande seg inn i det som skjer i landet.

- USA og Europa må ikke være påtrengende. De fleste egyptere vil se svært kritisk på at vi på nytt prøver å arrangere nye maktstrukturer i Egypt. Forhåpentligvis vil det egyptiske militæret, som sier seg venner av folket, tillate de demokratiske prosessene å utvikle seg, avslutter Jagland.