Jagland starter ny EU-kamp

SANDVIKA (Dagbladet): Partileder Thorbjørn Jagland mener Arbeiderpartiet før neste stortingsvalg bør avklare om Norge skal søke om medlemskap i EU for tredje gang. Nei-mannen Trond Giske støtter ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landsstyret i Arbeiderpartiet fikk i går høre partileder Thorbjørn Jagland legge ut om utviklingen i EU. Etterpå konkretiserte han overfor Dagbladet hvordan partiet nå skal sette i gang en omfattende EU-debatt.

Mye på gang

- Sist gang Arbeiderpartiet vurderte spørsmålet om når en eventuell ny EU-debatt kunne starte, var det vesentlig at det måtte oppstå en ny situasjon. Allerede nå tyder mye på at det har oppstått en mer dramatisk «ny» situasjon enn da vi formulerte landsmøtevedtaket, sier Jagland.

- Utvidelsesprosessen i EU går vesentlig raskere enn man regnet med, og den er langt mer omfattende. Samtidig vurderer Storbritannia nå alvorlig om de skal gå inn for euroen. Dette kan føre til at våre naboland Sverige og Danmark raskt kommer etter, sier Jagland.

Valget i 2005

Jagland tar nå til orde for at Arbeiderpartiet skal gjennomføre en europadebatt, som før neste stortingsvalg skal ende opp i et vedtak om hvorvidt Arbeiderpartiet går inn for at Norge skal søke om medlemskap i EU.

- Jeg mener alle partier må avklare dette spørsmålet. Da kan valget i 2005 igjen bli et viktig stortingsvalg der partiene har avklart om de akter å sende en søknad om medlemskap eller ikke, sier han.

Til tross for at Jagland mener utviklingen i Europa går langt raskere enn man tidligere forutså, sier han at det ikke er aktuelt å sende noen søknad i denne stortingsperioden.

Mye tyder på at EU-initiativet til Thorbjørn Jagland kan bli noe mer enn tidligere mislykkede forsøk fra ja-folk på å starte debatten på ny. Ap's nei-general Trond Giske støtter faktisk vurderingene til partileder Jagland og vil ikke motsette seg denne debatten.

- Ja, jeg mener det er naturlig at Arbeiderpartiet avklarer dette spørsmålet før stortingsvalget. Men for at det skal være aktuelt, må det også skje en holdningsendring i folket, sier Giske.

Dette er usedvanlig dårlige nyheter for Kjell Magne Bondevik og Jan Petersen. Skaper Arbeiderpartiet fart i EU-debatten, kan det sprenge regjeringen, som består av både ja- og nei-partier.

LUNKENT: Thorbjørn Jagland fikk høflig applaus fra Jens Stoltenberg og de andre landsstyrerepresentantene i går.