Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jagland stripper offentlig

NRKs Fritz Nilsen hudfletter utenriksminister Thorbjørn Jagland i en kronikk i dagens utgave av Dagbladet. Det er særlig Jaglands uttalelse om at han «tar avstand fra all vold» i konflikten mellom Israel og palestinerne, som har fått Nilsen til å tenne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var direkte pinlig å høre.En utenriksminister må gjerne være balansert, men dette var helt på jordet. I en konflikt som denne har alltid noen mer rett enn andre. Og Israel er okkupasjonsmakten, palestinerne de okkuperte. Det var vel ingen som satte likhetstegn mellom volden utført av motstandsbevegelsen ANC og apartheidregimet i Sør-Afrika? spør den erfarne midtøstenkorrespondenten.

I kronikken skriver han blant annet:

«Det er bare så sjelden norske politikere til de grader stripper offentlig. For selve Oslo-prosessen bygger på den sterkestes rett: De okkuperte skal forhandle med okkupanten om hvor mye av det okkuperte området okkupanten skal få beholde. Om dette er det mye å si, blant annet at det er et klart brudd med flere folkerettslige prinsipper.»

Fordømmer

Nilsen har vært utenriksmedarbeider for NRK i en årrekke. I fem år var han stasjonert i Midtøsten, og han har skrevet bok om palestinernes historie. - Jagland fordømmer kulene som dreper, men ikke dem som avfyrer dem. Han setter likhetstegn mellom okkupanter og de som lider under okkupasjonen. Jagland har mildt sagt misforstått hele Oslo-avtalen, sier Nilsen.

Dilter med

Han mener Jagland er så redd for å si noe som kan fornærme en av partene - og ikke minst USA - at han ender opp uten å mene noe i det hele tatt. Han anklager den norske regjeringen for en pinlig og servil opptreden overfor USA og kan ikke se at vi har noe i Sikkerhetsrådet å gjøre. - Tanken er jo åpenbart å dilte med makta. Da ser jeg ikke poenget. Hvis ikke vi står på egne bein, og har selvstendige standpunkter, har vi intet i Sikkerhetsrådet å gjøre, sier Nilsen. Norge kan bli valgt inn i Sikkerhetsrådet i morgen.


FÅR KRITIKK: - Jagland har mildt sagt misforstått hele Oslo-avtalen, sier NRKs utenriksmedarbeider Fritz Nilsen.