MØTE: Jagland skal møte Erdogan på onsdag for å diskutere situasjonen i landet. Foto:  Anadolu Agency / NTB scanpix
MØTE: Jagland skal møte Erdogan på onsdag for å diskutere situasjonen i landet. Foto:  Anadolu Agency / NTB scanpixVis mer

Jagland til Tyrkia for å møte Erdogan

Thorbjørn Jagland, generalsekretær i Europarådet, reiser onsdag til Tyrkia for å møte den politiske ledelsen i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Veldig mange har snakket til tyrkerne, men jeg vil nå reise dit for å snakke med dem, ikke bare med Erdogan men også ministrene og andre politiske ledere i det tyrkiske parlamentet, sier Jagland til NRK.

Tyrkia er et fullverdig medlem av Europarådet, og har sågar samme juridiske forpliktelser som andre medlemmer til å opprettholde bestemmelsene i europakonvensjonen om menneskerettigheter.

– Vi har hatt nær kontakt med landets myndigheter helt siden kuppforsøket, og vi vil selvfølgelig nå diskutere med dem hvordan de skal gjennomføre opprenskningen etter dette kuppforsøket, innenfor de standarder og rammer som europakonvensjonen om menneskerettigheter setter, sier Jagland.

Den norske utenriksministeren Børge Brende (H) uttrykte tidligere søndag bekymring over den akademiske friheten i Tyrkia, etter at fire rektorer og 15.000 øvrige ansatte i utdanningssektoren har blitt suspendert.

Over 9.000 mennesker er pågrepet etter kuppforsøket, og over 50.000 offentlig ansatte er anklaget for å ha støttet kuppmakerne. Erdogan har erklært unntakstilstand i tre måneder.

(NTB)