Jagland trekker seg

Jens Stoltenberg blir Arbeiderpartiets nye statsminister-kandidat og parlamentariske leder. Thorbjørn Jagland trekker seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere i dag kom nyheten om at Thorbjørn Jagland ikke lenger er Aps statsministerkandidat. Den rollen overtas av Jens Stoltenberg.

I kveld var Jagland gjest hos Per Ståle Lønning i TV2s «Sentrum». Der fikk han spørsmål om han følte at mediene har jaget i flokk etter ham.


- Det tror jeg at enhver i min situasjon vil svare ja på, sa Jagland som innrømmet at han i lang tid har gruet seg til å åpne avisene om morgenen.

- Det har vært så mange harde ord. Jeg lurer på om de er usikre på sine egne påstander når de må gjenta det samme hver dag i tre år. Noen må snart begynne å tenke på hvilke påstander de setter fram, sier Jagland.

Begrunnelsen:

Tidligere i dag ga han denne begrunnelsen for hvorfor han selv ikke vil være statsministerkandidat:

- Jeg ser det slik at hvis jeg fortsetter å være statsministerkandidat – og i særlig grad hvis jeg skulle komme tilbake som statsminister – vil det presset som har vært mot meg i tre år bare fortsette og antakelig øke i styrke.

- Jeg kan ikke se at landet er tjent med en slik situasjon. Nå gjør den det vanskelig for Arbeiderpartiet å fylle sin oppgave som opposisjonsparti.

For fem måneder siden

- Det dårlige kommunevalget var ikke utslagsgivende. Jeg har foretatt en helhetsvurdering av de siste tre årene, sier Jagland.

Han tok beslutningen om å trekke seg som statsministerkandidat allerede for fem måneder siden. I midten av januar snakket Jagland for første gang med Stoltenberg om et skifte.

- Jeg fikk ikke råd fra noen. I slike situasjoner er man selv sin beste rådgiver, sa Jagland på en pressekonferanse på Oslo Plaza i ettermiddag.

Ingen regjeringsplaner

- At vi eventuelt skifter statsministerkandidat endrer ikke den uoversiktlige situasjonen i Stortinget, sa Stoltenberg.

Med det mener han at dagens skifte ikke øker sannsynligheten for et snarlig regjerings-skifte.

Aps nye statsminister-kandidat blir også partiets nye parlamentariske leder.

- Det er med en stor porsjon ydmykhet jeg tenker på å bli parlamentarisk leder og statsminister-kandidat. Jeg har ingen illusjoner om at det skal bli en lett oppgave, sier Stoltenberg og fortsetter:

- Jeg er glad for at Thorbjørn fortsetter som partileder. Jeg får mer enn nok oppgaver som statsminister-kandidat og parlamentarisk leder. Dessuten har vi god erfaring med slike delinger i Ap.

- Jeg vil være en støttespiller for Jens i Stortinget og ellers. Men jeg har ikke tenkt å være en syvende far i huset, sier Jagland.

Tirsdag offentliggjorde TV 2 en oppsiktsvekkende undersøkelse som viste at Arbeiderpartiet vil få 400 000 nye velgere dersom Jens Stoltenberg blir partileder. Bare 22 prosent vil ha Thorbjørn Jagland som leder.

OVERTAR: Jens Stoltenberg overtar som Aps statsministerkandidat etter Thorbjørn Jagland.