Jagland trekker seg

Thorbjørn Jagland går av som partileder på landsmøtet i november. Jagland sier han må ta ansvar for å få partiet ut av den ødeleggende personstriden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partileder Thorbjørn Jagland fikk i januar et illebefinnende, og har vært sykemeldt i tre uker. I dag sier han at han må tenke på seg selv og trekker seg som partileder ved landsmøtet til høsten. Jagland har tidligere sagt at han stiller til gjenvalg.

- Bare da kan vi få slutt på en ødeleggende personstrid, sier Jagland om begrunnelsen for å gå av.

Jaglands biografi

 • Thorbjørn Jagland har vært leder i Arbeiderpartiet siden 1992. Leder i Utenrikskomiteen fra 19. oktober 2001. Han har tidligere vært utredningssekretær og partisekretær, statsminister og utenriksminister.
 • Her er fakta om Jagland:
 • Thorbjørn Jagland, Buskerud
 • Født 5.november 1950 i Drammen.
 • Gift. To barn.
 • Bosted: Lier.
 • Bakgrunn; Exam. oceon.
 • Utredningssekretær i Arbeiderpartiet.
 • Konstituert partisekretær 1986-87.
 • Valgt partisekretær fra 28. mars 1987 til 8. november 1992.
 • Arbeiderpartiets leder fra 8. november 1992. -
 • Statsminister fra 25. oktober 1996-17. oktober 1997.
 • Utenriksminister fra 17. mars 2000 - 19. oktober 2000.
 • Leder i Utenrikskomiteen fra 19. oktober 2001.
 • Tidligere tillitsverv; Medlem Buskerud fylkesting 1975-83. Observatør ved FNs hovedforsamling høsten 1976. Leder Arbeidernes ungdomsfylking (AUF) 1977-81. Formann Det norske Arbeiderpartis (DNAs) internasjonale utvalg fra 1986. Sekretær partiets nedrustningskomite fra 1982. Sekretær for komiteen som utarbeidet DNAs arbeidsprogram for stortingsperioden 1986-89. Medlem Sysselsettingsutvalget fra 1991 til funksjonen falt bort 28/8-92. Parlamentarisk leder fra 1993 - 1996, 1997 - 2000.
 • Stortinget; Representant nr. 1 for Buskerud fra 1993 - 97, 1997 - 2001. Medlem Odelstinget. Medlem Utenrikskomiteen. Medlem Den utvidede utenrikskomite. Medlem Valgkomiteen. Medlem Nordisk Råd 1993-94. Medlem Delegasjonen til en fellesparlamentarikerkomité mellom Stortinget og Europaparlamentet.

Et sjokk å bli syk

Thorbjørn Jagland sier han alltid har følt seg veldig sterk helsemessig.

- Å bli syk var et sjokk, sier Jagland, og mener det var et signal om at han må ta vare på seg selv.

- Nå har jeg det veldig fin. Er i topp form, sier Jagland. I dag sier han at han må ta ansvaret for den ødeleggende personstriden i partiet, og mener det er viktig å bruke kreftene på å gjenvinne tilliten som Arbeiderpartiet tapte ved valget i fjor.

Partiet fikk et historisk dårlig valgresultat ved Stortingsvalget i høst, noe som resulterte i at regjeringen Stoltenberg gikk av.

Stoltenberg beklager ikke avgangen

Jens Stoltenberg sier han respekterer det valget Jagland har tatt, både av hensyn til seg selv og partiet.

På direkte spørsmål fra TV 2 om han beklager at Jagland nå trekker seg som lederkandidat til partiet svarer Stoltenberg:

- Jeg har forståelse og repsekt for avgjørelsen. Når man vet hva han har vært igjennom må man respektere avgjørelsen.

- Respekterer Janglands beslutning

Tidligere LO-leder Yngve Hågensen sier han respekterer Jaglands beslutning.

- Det har sikkert vært tungt, men veldig gjennomtenkt, sier Hågensen til NTB.

Thorbjørn Jagland fortalte nylig om at han hadde bestemt seg for å trekke seg etter det elendige valgresultatet i fjor høst. Men at han hadde en samtale med sin gode venn Hågensen før han møtte resten av sentralstyret i Arbeiderpartiet. Hågensen rådet den gang Jagland til å tenke seg om.

Stortingsrepresentant Grete Knudsen sier til TV2.no at hun er skuffet over at Jagland trekker seg.

- Jeg synes det er meget trist, sier hun.

- Håper striden er over

Thorbjørn Berntsen fikk beskjeden om avgangen i ettermiddag. Han hadde fått vage antydninger på forhånd.

- Nå er det ikke mer å strides om. Valgkomiteen må jobbe fra mars. Jeg har ikke sett noen andre lederkandidater enn Stoltenberg, slår Berntsen fast.

- Blir det ro i partiet nå?

- Det håper jeg, siden det er en av hensiktene til Jagland. Dette er et viktig bidrag og en meget respektabel måte å gjøre det på.

- Er dette trist?

- Både ja og nei. Jeg hadde håpet at det skulle gå på en annen måte, i samsvar med det jeg tidligere har sagt, sier Berntsen.

Han gikk hardt ut i mediene da Jagland ble sykmeldt i januar. Berntsen ba Stoltenberg om å trekke seg for å avslutte den ødeleggende personstriden mellom de to topp-politikerne.

- Det var i og for seg ikke et utspill. Hele situasjonen bidro til Jaglands kollaps. Jeg ser det som et tilbakelagt stadium, sier Ap-veteranen.

Les Jaglands taler på DNAs nettsider

Dagbladet.no kommer snart med fyldigere versjon. Trykk Oppdater/Reload for å lese siste versjon.

<B>TREKKER SEG: Jens Stoltenberg kan nå ta over som både partileder og statsministerkandidat for Arbeiderpartiet. Thorbjørn Jagland trekker seg.