Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jagland: USA-valg en viktig avklaring

Presidentvalget i USA er en viktig avklaring som kan bidra positivt til fredsprosessen i Midtøsten, mener utenrikskomiteens leder Thorbjørn Jagland (Ap).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han sier til NTB at situasjonen lenge har vært uavklart og forvirrende. Mange europeere har håpet på et skifte i USA. Nå er George W. Bush etter alt å dømme gjenvalgt, og Jagland mener Bush blir nødt til å gjøre en kursendring for å håndtere situasjonen i Irak.

- Han står friere til å handle nå som han ikke trenger å tenke på gjenvalg. Det er viktig å få til en felles europeisk og amerikansk politikk både når det gjelder Irak, Iran og konflikten mellom Israel og palestinerne. Det åpner seg mulighet for en betydelig endring hvis europeerne er villige til å bruke sin innflytelse på en positiv måte, sier Jagland, som er på reise i Midtøsten denne uken.

Som norsk sosialdemokrat har Jagland mer til felles med demokraten John Kerry enn med republikaneren George W. Bush.

- Det er forståelig at mange europeere støtter Kerry, men det er amerikanerne som velger president. Å forvente at det amerikanske folket skal stemme ned en president når landet befinner seg i krig er å vente veldig mye. Jeg synes ikke valgresultatet er overraskende, sier Jagland. (®NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media