Jagland ut mot folkeavstemningen i Hellas: - Det greske folk får ikke god nok tid

Folkeavstemningen følger ikke internasjonale standarder, ifølge Jagland.

GÅR UT MOT HELLAS-VALGET: Generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland, opplyser om at valget i Hellas ikke følger internasjonale anbefalinger for folkeavstemninger. Foto: Hampus Lundgren / Dagbladet
GÅR UT MOT HELLAS-VALGET: Generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland, opplyser om at valget i Hellas ikke følger internasjonale anbefalinger for folkeavstemninger. Foto: Hampus Lundgren / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland går ut mot Hellas' folkeavstemning, som etter planen fortsatt skal avholdes på søndag. Ifølge rådets regler holder den ikke mål.

- Internasjonale standarder anbefaler at folkeavstemninger minst skal varsles to uker i forveien. Dette for at folket skal få tilstrekkelig tid til å diskutere spørsmålet som blir stilt, sier Jagland til Dagbladet

Han mener ei drøy ukes betenkningstid for grekerne er for lite.

Usikkert Nå som den greske statsministeren Alexis Tsipras har kommet velgerne i forkjøpet ved å godta store deler av avtalen fra helga, framstår det noe usikkert hva det greske folket egentlig skal si ja eller nei til på søndag.

- Folket må få tid til å skjønne hva Tsipras egentlig spør om, sier han.

Den europeiske kommisjonen for demokrati gjennom lovgivning (Venezia-kommisjonen) er et rådgivende organ under Europarådet som bistår land i folkeavstemninger. Nå skal de prøve så godt de kan å bistå Hellas, som allerede trosser deres anbefalinger.

Jagland, som er overhode i Europas øverste menneskerettsorganisasjon, sier folkeavstemningen ikke følger internasjonale standarder dersom den blir avholdt på søndag.

- Anbefalinger fra denne kommisjonen anvendes på alle folkeavstemninger rundt omkring i Europa, sist på Krim, og nå i Hellas, sier Jagland.

- Tid til å drøfte - Grekerne må få tid til å drøfte det spørsmålet som legges fram, og spørsmålet må være stilt klart. Internasjonale observatører må også få den tida de trenger for å overvåke valget, sier Jagland.

- Ei uke er rimelig kort tid, hvis man ser på hvordan folkeavstemninger avholdes ellers. I Norge brukte vi flere år på EU-avstemningen, og Skottland brukte lang tid på sitt valg i fjor høst. Folket trenger tida til diskusjon, det er bare diskusjon som kan bringe fram et godt resultat, sier Jagland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer