Jagland: Vanskelig å unngå krig

Utenrikskomiteens leder Thorbjørn Jagland (Ap) tror ikke Hans Blix' tale til Sikkerhetsrådet i FN er nok til å unngå en krig, til tross for at Blix anbefaler videre inspeksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det logiske er at vi nå er lenger unna krig, men spørsmålet er om vi er gått over det punktet der logikken ikke lenger virker, sier Jagland til NTB.

Jagland sier likevel at han ikke har oppgitt håpet om en fredelig løsning.

- Vi kan ikke gi opp muligheten for en fredelig utgang på dette. Det ville være galt, siden Blix peker på en vei som vi må kunne prøve, sier Jagland.

Videre inspeksjoner

Lederen for FNs våpeninspektører sa i sin tale at han ser for seg et program for videre gjennomføring av inspeksjoner, og at dette ikke vil ta år, men måneder.

Dette tolker Jagland som støtte til Tyskland, Frankrike og Russlands syn på prosessen.

- Det er veldig vanskelig for oss, og dem som er gått inn for å legge saken i Sikkerhetsrådets hender, å gå med på at det skal startes krig nå, for Blix sier at det er mulig å nå fram til avvæpning gjennom et program som han kan legge opp, sier Jagland til NTB.

Kompromiss

Ap-politikeren ser for seg et kompromiss i Sikkerhetsrådet som siste fredelige utvei, som baseres på en ny tidsfrist satt av våpeninspektørene.

- Det eneste naturlige kompromiss er at det militære presset opprettholdes og at Russland og Frankrike står bak dette helt og holdent hvis alt annet skulle feile, mot at USA er villig til å vente litt lenger med å bruke våpnene, sier Jagland.

Jagland forventer at Norge nå legger det landet måtte ha av tyngde bak fortsatte inspeksjoner, selv om han tror det er for sent.

- Jeg vil ikke si talen er et vendepunkt, men det er et veldig viktig punkt. Hvis man ikke velger den fredelige veien, er dette den siste rapporten som kommer fra Blix, fastslår Jagland.

(NTB)