Jagland varsler at prisen vil skape debatt

- Ellers ville det ikke vært en god fredspris.

NOBEL-DAG: Klokka 11 i dag offentliggjør Thorbjørn Jagland hvem som bli årets vinner av Nobels Fredspris. Nobel-lederen spiste en tidlig frokost. Foto: Benjamin A. Ward
NOBEL-DAG: Klokka 11 i dag offentliggjør Thorbjørn Jagland hvem som bli årets vinner av Nobels Fredspris. Nobel-lederen spiste en tidlig frokost. Foto: Benjamin A. WardVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 11 i dag vil Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland fortelle  verden hvem som får Nobels fredspris for 2013.

Det er nøyaktig en uke siden Nobelkomiteen hadde sitt siste møte. Av de 259 kandidatene som er foreslått til årets pris, står nå bare vinneren igjen.

- Det er ingen god fredspris hvis den ikke skaper debatt. Jeg har en god magefølelse. Dette er den riktige vinneren i den nåværende situasjonen i verden, sier Jagland til Dagbladet.

Han tror også årets utdeling vil skape debatt.

- Jeg tror noen vil ha synspunkter på utdelingen, men ikke så mye som i fjor. Det finnes ingen perfekt prisvinner alle er enige om. Enhver som kjemper for fred vil skape debatt. Det er mange veier til fred, derfor blir det ofte diskusjon. Man vil aldri finne en person alle er enige om, sier Jagland.

Enstemmig I fjor var det EU som fikk prisen, noe som provoserte nei-sida i Norge kraftig.

- Det er naturlig at man har synspunkter. Man vil alltid si noe om enhver kandidat, sier Jagland.

- Har det vært vanskelig å komme fram til årets vinner?

- Egenlig ikke. Vi har alltid en god prosess, og beslutningen er enstemmig.

- Vil prisen påvirke en pågående prosess?

- Vi prøver å knytte den til vår tid, til begivenheter, trender og situasjoner i verden. Denne prisen kommer til å stå seg godt i Nobel-historien.

Først klokka 11 kommer svaret.

- Det er alltid et stort øyeblikk. Når man reiser rundt i verden skjønner man hvilken status og autoritet prisen har, sier Jagland.

Dette er årets favoritter • 16 år gamle Malala Yousafzai for sin kamp for jenters skolegang. For ett år siden ble hun skutt og alvorlig skadet av talibankrigere. Hun skulle tas av dage for sin kamp for at jenter i konservative områder i Pakistan, skulle få gå på skolen. Hun startet sin kamp for pakistanske jenter som 12-åring. Som 14-åring fikk hun Pakistans første fredspris. Torsdag fikk hun Sakharov-prisen av EU-parlamentet. Spørsmålet er om hun nå også får Nobels fredspris.

• FN-organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) som styrer prosessen med destruering av kjemiske våpen i Syria nå.

SMINKES KLAR: Thorbjørn Jagland får litt finpuss før han skal delta i en nyhetssending på NRK. Foto: Benjamin A. Ward
SMINKES KLAR: Thorbjørn Jagland får litt finpuss før han skal delta i en nyhetssending på NRK. Foto: Benjamin A. Ward Vis mer

• De russiske menneskerettighetsforkjemperne Ludmila Alexeyeva, Svetlana Gannushkina og Lilija Shibanova.

• Den hviterussiske og fengslede dissidenten Ales Bjaljatski.

• Den kongolesiske leden Denis Mukwge som i mange år har behandlet kvinner som har vært utsatt for grove voldtekter som del av krigen i det østlige Kongo.

• Søster Mary Tarcisia Lokot som har jobbet fred i det krigsherjede nordlige Uganda.

• Presidenten i Myanmar, Thein Sein, som har ledet demokratiseringsprosessen i Myanmar.

• FN-organisasjonen UNESCO som blant annet arbeider for barns rett til utdanning, ikke minst i konfliktområder.

Claudia Paz y Paz, riksadvokat i Guatemala og ansvarlig for at landets tidligere president, general José Efrain Rios Montt ble stilt for retten for folkemord.

• Det internasjonale vaksinefondet GAVI som har bidratt til vaksinering av over 300 millioner barn.

• Kurdisk medlem av den tyrkiske nasjonalforsamlingen og engasjert i ikkevoldelig kamp for kurdiske rettigheter, Leyla Zana.

• Varsleren Edward Snowden som lekket topphemmelig etterretningsinformasjon.

TV-MORGEN: Jagland ble skysset mellom TV-studioene i morgentimene. Foto: Benjamin A. Ward
TV-MORGEN: Jagland ble skysset mellom TV-studioene i morgentimene. Foto: Benjamin A. Ward Vis mer