Jagland varsler oppgjør i partiet

OSLO/LIER (Dagbladet): - Jeg har jobbet for Arbeiderpartiet hele mitt liv. Et så dårlig valgresultat går enormt inn på meg. Men jeg går ikke av som partileder. Det ville være det motsatte av å ta ansvar for partiet, sier Ap-leder Thorbjørn Jagland, som varsler oppvask i Ap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På ekstraordinært sentralstyremøte i dag vil Jagland oreslå organisatoriske og politiske tiltak etter det dramatisk dårlige kommunevalget. Hva han vil foreta seg, vil han ikke avsløre da han kom hjem til Lier ved 01-tida i natt.

- Nå sier vi god kveld, var alt Ap-lederen hadde å si, etter råd fra sin medierådgiver Øystein Singsaas.

Et valgresulat på rundt 30 prosent er ett av partiets dårligste resultater noensinne.

- Jeg var forberedt på et dårlig resultat. Derfor er det lenge siden jeg bestemte meg for hva jeg skal gjøre. Vi trenger rask handling, sier Thorbjørn Jagland, som tross det knusende nederlaget utstråler innbitt handlekraft.

Jagland avviser kategorisk at han vurderer sin stilling som partileder.

Står oppreist

- Å gå av nå ville være det motsatte av å ta ansvar. Jeg står oppreist og vil stå videre på for fullt. Vi må komme på offensiven.

- Vi kan ikke leve med slike utslag som vi har sett i innspurten av valgkampen. Det er viktig å legge en strategi som alle er enige om. Allerede på sentralstyremøtet i dag vil jeg legge fram linjen som kan samle partiet, sier han.

- Vi må gjennomføre en politisk og organisatorisk drøfting av hva vi skal gjøre for å komme på offensiven igjen. Jeg har lenge visst hva jeg går inn for, uansett resulatet, sier Jagland, som tilbrakte kvelden bare sammen med sine nærmeste medarbeidere og først ved 23-tiden ville snakke med mediene.

Han håpet i det lengste på gode resultater fra de store byene.

Ser realitetene

Mens nestlederne Jens Stoltenberg og Hill-Marta Solberg gjorde sitt beste for å avdramatisere situasjonen ved å si at resualtatet er omtrent som de andre kommunevalgene på 90-tallet, gjorde ikke Jagland selv noe forsøk på å maskere den dramatiske sannheten:

- Dette er et dårlig valg for Arbeiderpartiet. Jeg tar det fulle anvar for partiets innsats, sier Jagland.

- Det er langt større potensiale for sosialdemokratisk politikk enn vi har klart å ta ut. Derfor må vi ha full gjennomang av situasjonen, sier Jagland.

I løpet av valgkampen har mange spurt om dette er begynnelsen på slutten for Jagland som partileder i Arbeiderpartiet. Flere ordførere gikk ut med krav om en lederdebatt like før valgdagen, og vil ha debatten, uavhengig av valgresultatet.

Denne debatten vil neppe la seg stoppe selv om resulatet tipper over 30 prosent. I valgkampen har ikke Jagland villet kommentere kritikken mot han. Nå må han gjøre det.

Møte i dag

Alt i dag skal Arbeiderpartiets sentralstyre møtes. 23. og 24. september september møtes landsstyret.

Kritikken mot Jagland har ikke bare dreid seg om hans evner til å kommunisere og om de dårlige meningsmålingene. Bak kritikken ligger frustrasjonen over partiets avmakt. Denne posisjonen er resultat av veivalg som er gjort under Jaglands ledelse.

Tross det dårlige valget og åpen debatt om partiets leder, er et ekstraodinært landsmøte for et lederskifte trolig bare hypotetisk.

Det må landsstyret eller fylkespartier som representerer 2/5 deler av medlemmene kreve et møte, og det kommer ikke til å skje.

Jaglands valg

I dag vil Jagland avsløre hvordan han igjen skal samle partiet.

Kilder i Ap Dagbladet har snakket med skisserer tre måter å håndtere krisa på:

  • Jagland kan si han tar ansvar for et dårlig valg og annonserer sin avgang. Ingenting av det Jagland sa i natt tyder på at dette er hans plan. Selv om han har måttet tåle nådeløs kritikk de siste dagene fra egne rekker, har han usedvanglig sterke kort: Han ble enstemmig valgt til leder på forrige landsmøte, han har sikret full ryggdekning for politiske og strategiske veivalg i såvel sentralstyre som landsstyre. Han har fortsatt kontroll på partiets viktigste maktbaser.

  • Han kan slå hardt tilbake mot illojale ordførere og andre som da det gjaldt som mest for partiet gikk ut mot partilederen. I partiets historie og kultur er dette nærmest uhørt. Jagland kan slå fast at det er et lite mindretall i partiet som har gått ut og vært illojale.

  • Det mest sannsynlige er at Jagland velger en noe mykere variant: Han slår fast at han er partiets enstemmig valgte leder, og at det har vært full oppslutning i partiets linje i alle valgte organer. Men han vil erkjenne at det har oppstått en debatt om strategi og lederskap i partiet, og han kan legge til rette for en slik debatt fram mot landsmøtet om halvannet år.

Ordføreropprøret har vært såpass massivt og bredt at det ikke kan ignoreres uten at skaden blir større. Men hans uttalelser i går kveld tyder på at han vil velge en tøff linje mot de som dolket ham på det verst tenkelige tidspunkt.

LANG DAG MOT NATT: Seint i natt, etter et nedslående valgresultat, busket Thorbjørn Jagland og hans rådgiver Øystein Singsaas seg gjennom småskogen ved partiledernes hus i Lier.