- Jagland vet ikke hva vi står for

- At lederen i EUs formannskap, Göran Persson, støtter Attac, er latterlig. EU er en drivkraft i markedsliberalismen og globaliseringen som Attac slåss mot. Persson kan ikke ha lest vår plattform, sier Attacs stifter, Bernard Cassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når han blir gjort oppmerksom på at også vår utenriksminister Thorbjørn Jagland har uttrykt støtte til Attac, sier han:

- Jeg tviler på om han vet hva vi står for.

For ifølge Cassen har sosialdemokratiske regjeringer og partier ikke brukt sin makt til å slåss mot de globale markedskreftene, men tvert imot gjennom liberalisering og deregulering lagt til rette for dem.

Advarer

Cassen, som i går mottok Sofie-prisen i Oslo, advarer Attac-bevegelsen på det sterkeste mot politisk omfavnelse av alle slag.

I Frankrike, hvor bevegelsen har 30000 medlemmer, har statsmininister Lionel Jospin vist stor interesse for Attac. Ifølge Cassen er forklaringen neste års presidentvalg.

- Svært mange politikere vil gjøre seg til venns med Attac og flørter med oss. Stort sett er det bare ord og rene PR-stunts. Attac må være svært bevisst på å unngå å bli politisk «oppkjøpt», sier Cassen, som ble hyllet av prisutdeleren, miljøvernminister Siri Bjerke, i Gamle Logen i går.

Kraft

- Attac tar ikke stilling til hvilken retning Den europeiske union skal gå, vi tar stilling til den politikken som føres. EU kunne vært en positiv kraft mot liberalismen, men er det motsatte. EU er en motor i markedsliberalismen og globaliseringen i dag, derfor blir det latterlig når lederen av EUs formannskap, Göran Persson, sier han støtter Attac, sier Cassen til Dagbladet.

- Vil Attac knuse kapitalismen?

- Nei, nei, vi er ikke mot kapitalismen som sådan og ikke mot alt markedet står for. Attac er en motstandslinje. Det handler om å avvæpne markedet, frigjøre tanken og ta tilbake makt.