Jagland vil avskaffe statskirken

Mener menneskerettighetene må få forrang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stortingspresident Thorbjørn Jagland mener at statskirken bør avskaffes og kirke og stat skilles.

Den tidligere statsministeren mener det er nødvendig å avskaffe statskirke- ordningen for å gi menneskerettighetene forrang i Grunnloven.

- Alle er enige om at trosfrihet er en grunnleggende menneskerettighet. Tro er et personlig anliggende. Det prinsippet har forrang, og da er det vanskelig å holde seg med en statlig religion, uttalte Jagland til Dagsavisen under et grunnlovsseminar på Eidsvoll fredag.

Betent sak

Stortingspresidenten er Norges nest fremste representant etter Kongen, og skal normalt sett ikke ytre seg om politiske saker. Jaglands uttalelser er derfor oppsiktsvekkende. Med uttalelsen om statskirken tråkker han midt opp i en av de mest betente sakene i regjeringskoalisjonen.

SV vil trolig trykke Jaglands uttalelser til sitt bryst, mens han er på klar kollisjonskurs med en rekke sentrale ledere i Ap, som kirkestatsråd Trond Giske, partisekretær Martin Kolberg og LO-leder Gerd-Liv Valla, som alle har signalisert at de vil beholde statskirke- ordningen, skriver Dagbladets papirutgave i dag.

Jagland selv tror det er klokt å finne et kompromiss som hele Stortinget kan stille seg bak.

- Kirken må lytte til folket

VIL AVSKAFFE STATSKIRKEORDNINGEN: Thorbjørn Jagland mener statskirkeordningen strider med viktige prinsipper både når det gjelder trosfrihet og sivile organisasjoners indre selvstyre. Foto: SCANPIX
VIL AVSKAFFE STATSKIRKEORDNINGEN: Thorbjørn Jagland mener statskirkeordningen strider med viktige prinsipper både når det gjelder trosfrihet og sivile organisasjoners indre selvstyre. Foto: SCANPIX Vis mer

- Statskirketilhengerne argumenterer gjerne på en måte som kan forstås slik at staten skal redde kirken fra seg selv, fra å bli for konservativ eller sekterisk. Jeg mener dette punktet er galt og bygger på en feilaktig oppfatning av kirken, sier Jagland til Dagsavisen. Jagland har ikke tro på at kirken ville utvikle seg i en ekstrem retning dersom den blir løsrevet fra staten.

- I tråd med de grunnfestede demokratiske tradisjoner vi har utviklet, må vi legge til grunn at demokratiske organer i kirken evner å ta vare på seg selv, som alle andre autonome institusjoner. Hvis den ikke gjør det, vil folket reagere, uttaler Jagland til Dagbladet.

GRUNNLOVEN: Grunnlovens paragraf 2 legger grunnlaget for statskirkeordningen: «Den evangelisk-lutherske Religion forbliver Statens offentlige Religion». Paragraf 2 ble endret i 1851, da Stortinget vedtok å stryke bestemmelsen som nektet jøder adgang til kongeriket. Dette var den første grunnlovsendringen i Norge. Paragraf 2 innbefattet også forbud mot munkeordener og jesuitter. De fikk først adgang til landet i 1859.
GJØNNES-UTVALGET: Kåre Gjønnes ledet utvalget som utredet forholdet mellom stat og kirke. 31. januar 2006 la han fram komiteens innstilling.