Jagland vil dele regjeringsansvaret

Arbeiderpartiet er villig til å dele regjeringsansvaret med andre partier for å skaffe landet et stabilt flertallsstyre, sa leder Thorbjørn Jagland i Stortinget onsdag. Han oppfordret regjeringen til å samarbeide med Ap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Arbeiderpartiet vil senere i høst legge fram et stabiliseringsprogram. Det er ikke bare et alternativ til statsbudsjettet, men det vil inneholde grep som er nødvendige for at Norge skal kunne manøvrere gjennom en meget usikker og ustabil tid, sa Ap-lederen ved åpningen av trontaledebatten.

Jagland tok for seg situasjonen i verden som et perspektiv på striden om kontantstøtten som vil koste 3 milliarder kroner i årlige utgifter.

Jagland sa at kontantstøtten er et verdivalg. Arbeiderpartiet vil bruke pengene på omsorg for eldre, gjennomføre planen for psykiatri, gi kvinner mammografi og gi best mulig utdanning til barn, ungdom og voksne, ifølge Ap-lederen.
- Vi klarer ikke dette hvis vi skal bruke 24 milliarder de neste åtte år på kontantstøtte, sa han.

Ap-lederen oppfordret regjeringspartiene til å samarbeide med Arbeiderpartiet om å beskytte arbeidsplassene, om eldreomsorg, helse og utdanning for alle.

Norge kan ifølge Aps leder ikke styres på den måten det styres på nå. Det er behov for en annen og langt mer ansvarlig politikk på det nasjonale plan og en fremtidsrettet politikk på det internasjonale plan, sa han.

- En regjering kan ikke klare å styre vårt kompliserte samfunn i en internasjonal verden ved å erklære seg uavhengig, ved å legge seg ut med arbeidstakere og arbeidsgivere og ved å ha en skeptisk holdning til europeisk samarbeid. Man kan bare styre ved å samarbeide, sier Thorbjørn Jagland.