Jagland vil først til euroland

OSLO/BERLIN (Dagbladet): Dersom Thorbjørn Jagland får til et møte med den tyske finansministeren Oskar Lafontaine seinest 19. januar, vinner han kappløpet med Kjell Magne Bondevik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om møtet med den sosialdemokratiske partiformannen går i orden, holdes det nemlig dagen før Bondevik kommer til Bonn for å møte forbundskansler Gerhard Schröder.

Lafontaine vil trolig ta stilling til Jaglands henvendelse når han kommer innom partikontoret i Bonn i dag.

Vil ha initiativet

Jagland begrunner sitt ønske om å treffe den tyske superministeren med at det er tvingende nødvendig å få i gang samtaler som kan føre til at Norge får en løsning med eurolandene.
Tyskland overtok ved nyttår formannskapet i EU. Lafontaine er ikke bare finansminister i EUs mektigste medlemsland, Kansleren er også den sterke mann i den tyske regjeringen.

Jagland forsøker med dette å snappe Europa-initiativet fra statsministeren.
Allerede kommende helg drar Jagland til Israel i egenskap av styremedlem i Peres-instituttet. På hjemveien skal han stoppe i København for å delta på den årlige felleskongressen mellom de nordiske sosialdemokratiske partiene og fagbevegelsen 13. og 14. januar. Datoer han også har oppgitt som mulige alternative møtedatoer med Lafontaine.

I København møter Jagland sine partifeller og sosialdemokratiske statsministrer i Danmark, Sverige og Finland. Finske Paavo Lipponen vil, dersom han vinner riksdagsvalget til våren, overta EU-formannsskapet etter Gerhard Schröder til høsten.

Bondevik først?

Ap-lederen mener det er mulig å knytte kronen opp til EUs nye fellesvaluta. Han mener at et politisk initiativ kan føre fram og viser til at heller ikke EØS-avtalen hadde kommet på plass uten sterkt politisk engasjement.

- Ap vi vil stille klare krav. Men jeg vil ikke si på forhånd hva slags tilknytningsform vi helst vil ha. Først må statsminister Kjell Magne Bondevik gjennomføre sitt besøk i Brussel og Bonn, slik at vi få klarlagt hva som er mulig, sier han.

Råd fra Petersen

- Det står imidlertid svart på hvitt i Amsterdam-traktaten at EU kan inngå avtaler med andre land for å skape valutastabilitet, understreker Jagland.

Statsminister Kjell Magne Bondevik møter EUs president Jacques Santer i Brussel 19. januar. Også finansminister Gudmund Restad reiser til EU-hovedstaden.

Dagbladet fikk i går opplyst fra kilder tilknyttet EUs kommissær for monetære spørsmål, Yves-Thibault de Silguy, at det arbeides med et møte mellom Restad og de Silguy 19. januar.
Informasjonssjef Øyvind Østang ved Statsministerens kontor bekrefter overfor Dagbladet at Bondevik, som nå er på en ukes ferie i Spania, har hatt forhåndssamtaler om sin kommende euro-tur med Høyres leder Jan Petersen. Bondevik ønsker også en slik samtale med Ap-lederen, før statsministeren drar til Brussel og Bonn.

Innen den tid kan Jagland ha hatt sin egen euro-tur. For Ap-lederen handler framstøtet også om å framstille seg som en kommende norsk regjeringssjef i forhold til ledere på Kontinentet.