Jagland vil ikke kommentere Kina-sanksjon

- Dette er et forhold mellom Norge og Kina, mener han.

- ET FORHOLD MELLOM NORGE OG KINA: Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland ønsker ikke å kommentere kinesiske myndigheters reaksjon overfor Norge, fordi han mener det er et forhold mellom Norge og Kina. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
- ET FORHOLD MELLOM NORGE OG KINA: Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland ønsker ikke å kommentere kinesiske myndigheters reaksjon overfor Norge, fordi han mener det er et forhold mellom Norge og Kina. Foto: Aleksander Andersen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I dag ble det kjent at kinesiske myndigheter har avlyst et møte med fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen som direkte konsekvens av fredsprisutdelingen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland ønsker ikke å kommentere kinesiske myndigheters reaksjon overfor Norge.

- Det er et forhold mellom Norge og Kina, og ikke mellom Nobelkomiteen og Kina, svarer Jagland gjennom Europarådets pressekontor på vei tilbake til Strasbourg i Frankrike og jobben som generalsekretær for Europarådet.

• Thorbjørn Jagland til Dagbladet i går: - Vi får håpe husarresten er veldig midlertidig

Jagland sa lørdag til nyhetsbyrået NTB at han hadde liten tro på at kinesiske myndigheter ville straffe Norge fordi fredsprisen gikk til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

- Det er ikke umulig at det på kort sikt vil bli en ytterligere tilstramming, men jeg tror ikke det vil være tilfellet på lengre sikt. Hele det internasjonale samfunnet vil følge nøye med på hva som skjer, sier Jagland til NTB.

Heller ikke fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen hadde ventet sanksjoner fra kinesisk side:

- Nobelkomiteen er uavhengig av regjeringen og Stortinget. Det er dermed ikke grunnlag for tiltak mot Norge hvis man ikke liker prisvinneren, sa hun.

• Utenriksminister Jonas Gahr Støre: - Usaklig kobling