Jagland vil kjempe for enhetsskolen

- Når jeg hører Jan Petersens århundregamle argumenter mot enhetsskolen, gleder jeg meg til valgkampen. Undersøkelsen viser at den offentlige skolen står sterkt hos folk, og det skal vi utnytte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Ap-leder Torbjørn Jagland, som i dag er tilbake på jobb etter hytteferien.

- Vi trenger enhetsskolen mer enn noen gang. Når samfunnet blir mer og mer oppsplittet i ulike trosretninger, trenger vi et felles møtested. Dermed blir enhetsskolen en verdi i seg selv.

Jan Petersens påstander om ensretting er like gamle som dette århundret, men det finnes ikke et fnugg av bevis for argumentet. Tvert imot har likhetsidealet ført til mangfold fordi alle har fått muligheten til å gå på skole og utvikle evnene sine, sier Jagland. Han mener at en av de største verdikampene framover vil stå om skolen.

- Er det ikke noe galt med den offentlige skolen?

- Det er i og for seg ikke noe galt, men når vi nå har klart å bygge ut kapasiteten, må vi videreutvikle kvaliteten på alt fra skolebøker, datamaskiner, bygninger, inneklima og ikke minst arbeidsforholdene og etterutdanningen av lærere.

- Viser ikke økningen i antall privatskoler at den offentlige skolen mangler noe mer enn ressurser?

- Det er noe mer enn ressurser jeg snakker om. Vi har satt i gang et utvalg for å se på om Reform 94 har ført til at enkelte fag er blitt for teoripreget. På samme måte skal vi også se på pedagogikken i grunnskolen. Det som er viktig er at vi ikke vil gå i retning av Høyres og Fremskrittspartiets elite-skoletenking. Dessuten er det ikke overraskende at det blir flere privatskoler når de får betalt 85 prosent av utgiftene fra det offentlige.

- Det har dere jo selv vært med på å bestemme?

- Ja, men vi mener at det ikke skal være noe automatikk i at alle skal få det. Vår gigantiske satsing på den offentlige skolen ble indirekte avblåst av sentrums-partiene da de i statsbudsjettet ga privatskolene 300 millioner på bekostning av de offentlige.