Jagland vil lede Ap til 2004

Thorbjørn Jagland bekrefter nå at han er innstilt på å ta en periode til som Ap-leder. Dermed vil Ap ha delt lederskap fram til 2004, minst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har fortsatt en god del å gi partiet, sier Jagland til Dagbladet.

- Det delte lederskapet har fungert veldig godt mellom Jens og meg, og jeg har ingen planer om å endre dette. Jeg mener jeg har en god del å gi partiet fortsatt, og i den situasjonen vi er i, tror jeg også mange andre mener det. Og hvis jeg skal fortsette som utenriksminister, er det en stor fordel at jeg leder partiet. Det gir større tyngde til det utenrikspolitiske arbeidet, sier Jagland.

Da Dagbladet i mars skrev at Jagland etter alt å dømme tar en periode til som partileder, vakte det både glede og gru i Ap's rekker. Jagland-tilhengerne i partiet stoler ikke nok på Jens Stoltenberg til å la ham «overta» partiet nå. Men andre mener det nå snart er på tide at Jagland gir seg og lar Stoltenberg få lede partiet alene.

Når Jagland i dette intervjuet med Dagbladet bekrefter at han tenkt å ta en periode til som partileder, er det en viktig avklaring: Ap vil leve med delt lederskap i alle fall fram til 2004.

- Delt lederskap av partiet er ikke noe jeg vil argumentere for prinsipielt. Men slik samfunns- og mediesituasjonen er nå, er det ikke dumt heller, sier Jagland. Ap-lederen som vinteren 1999 overlot til Jens Stoltenberg å være partiets statsministerkandidat, sier han ikke savner å være partiets frontfigur nå.

- Det er et valg som er tatt, og det holder jeg meg til. Jeg trives godt som utenriksminister. Jens er nå vår frontfigur, men jeg skal være med for fullt i valgkampen.

- Da du overlot til Jens å være parlamentarisk leder og statsministerkandidat, lovet du å «stå opp» for han når det stormet. Har du gjort det?

- Ja, jeg tror ikke det går an å sette spørsmålstegn ved det, sier Jagland.